Abonnementen service: 035 - 2019505

Donder en bliksem: vijf veiligheidstips voor fietsers

Gemiddeld worden in Nederland nog steeds 1 of 2 mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt.

Fietsers bevinden zich vaak in open gebied; op dijken, in polders of vrijliggende fietspaden. Wanneer u onverhoopt overvallen wordt door een heftige onweersstorm en er dichtbij geen plek is om te schuilen, helpen de onderstaande tips u op weg.

De tien secondenregel

Met de ’tien secondenregel‘ kunt u inschatten wanneer u moet schuilen: indien er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijd tussen flits en donder korter dan drie seconden dan zit u midden in de onweersbui.

Zoek dekking

En doe dat dan niet bij een boom of lantaarnpaal of in de buurt van open water. Voorafgaand aan de eigenlijke bliksem stroomt er al een onzichtbare elektrische lading vanuit de wolken naar de aarde, maar ook vanuit de aarde omhoog naar de wolken. Die laatste stroom maakt bij voorkeur gebruik van bomen, palen, gebouwen en fietsers in open veld. In open landschap is de greppel een goede schuilplaats.

Bevindt u zich in het bos? Zoek dan de laagste bomen op. Als u zich dicht in de buurt van open water bevindt, is het zaak daar zo ver mogelijk uit de buurt te gaan. Ook belangrijk: bushokjes bieden géén bescherming. Blijf ook minimaal 3 meter afstand van enig hekwerk en – wellicht ten overvloede – steek absoluut geen paraplu op. Zorg ook dat u zich niet in de buurt van uw fiets bevindt of deze aan de hand vast hebt.

De hurkzit

Neem een hurkzit aan, met de benen en voeten bij elkaar, de armen om de knieën en het hoofd zo laag mogelijk. Ga nooit liggen! Een blikseminslag veroorzaakt een fikse spanning in de grond. Wie wijdbeens staat (en geen rubber laarzen draagt) loopt de kans dat de wegvloeiende stroom door zijn benen gaat lopen, door het ene omhoog en het andere weer omlaag – een tamelijk onprettige ervaring.

Kettingen/sieraden af en telefoon/gsm niet in de hand houden

Ze geleiden de opwaartse stroom te goed en trekken bliksem aan. Daarom sterven er regelmatig golfers door blikseminslag in hun golfclub (tijdens de zwaai omhoog).

Headsets uit de oren

Ze zijn te klein om bliksem aan te trekken, maar er zijn aanwijzingen dat de draadjes de klap naar de oren en hersenen geleiden.

Bron: PlusOnline / Sportzorg.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren