Abonnementen service: 035 - 2019505

Aan de wandel! ‘Bewegen is essentieel voor gezonde hersenen’

De Hersenstichting heeft een vernieuwde Ommetje-app gelanceerd om bankzitters uit te dagen. “We zijn minder gaan bewegen, terwijl dat essentieel is voor gezonde hersenen”, stelt de stichting.

Erik Scherder

Neuropsycholoog professor Erik Scherder die een ‘wandelcollege’ in de app geeft, voegt daaraan toe: “Wandelen is een manier om de beweegnorm te halen. Dit helpt je hersenen gezond te houden. Zo slaap je beter, voel je je fitter en nemen stressklachten af. Door voldoende te bewegen verklein je ook nog eens de kans op ernstige hersenaandoeningen zoals een beroerte of dementie.”

Minder dan de helft

In 2022 voldeed 44 procent van de volwassenen aan de ‘beweegrichtlijnen’ van de Gezondheidsraad. De helft van alle volwassenen deed voldoende aan matig intensieve inspanningen, zoals fietsen, tuinieren of zwemmen. 78 procent deed voldoende bot- en spierversterkende oefeningen, zoals hardlopen of voetballen.

Hoeveel stappen ook alweer?

Lang was het advies 10.000 stappen per dag om gunstige gezondheidseffecten te bereiken. Maar zo veel passen zijn niet echt nodig: met iets minder dan 4.000 stappen per dag (precies: 3.967) is die goede uitwerking er ook al. Maar méér stappen zijn zeker aan te bevelen. Tienduizend is dus heel goed. Met elke vijfhonderd tot duizend extra stappen per dag neemt de kans om te overlijden aan wat voor oorzaak dan ook met 15 procent af en vijfhonderd stappen zijn al goed voor een 7 procent kleinere kans op hart- en vaatziekten.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren