Abonnementen service: 035 - 2019505

Het was me het zomertje wel…

De zomer van 2023 was me er eentje. Het was geen moment saai. Wat voor invloed had de opwarming van de aarde op het weer deze zomer? En wat mogen we verwachten voor de herfst en de winter? Onze weervrouw Grieta Spannenburg kijkt terug op het afgelopen seizoen en blikt voorzichtig vooruit.

De vijf zomers hiervoor pakten veelal nogal eentonig uit, met geregeld lange perioden met voluit zon en in 2018, 2019 en 2022 veel aandacht voor de droogte en de hitte. Maar ditmaal kon je je amper omdraaien of er diende zich alweer een bijzonder fenomeen aan ergens op de wereld. Ook in Europa en bij ons.

‘Mag die wind uit’

Er zal vast wel gemopperd zijn over de Nederlandse zomer van dit jaar. Misschien ook omdat we eigenlijk best toe waren aan lekker weer. Immers, na een kletsnatte en sombere maart, stortte april nog meer regen en kilte over ons heen. Mei zorgde voor stabilisatie, maar met de warmte wilde het niet echt. Ik herinner mij een kampeerweekend waarin het ’s nachts koud was en overdag zonnig en windrijk. Het was jas-uit-jas-aan. In de wind en uit de zon was het schraal en kil, uit de wind en in de zon behoorlijk warm.

Juni was recordwarm

Toen kwam het mooiste deel van de zomer. Vanaf eind mei en vooral in juni. De wind bleef erbij, maar de zomer kwam ineens luid en duidelijk door. En wel dermate overtuigend dat we na een paar weken zonder neerslag alweer droogteberichten kregen. Er kwamen onttrekkingsverboden en Rijkswaterstaat verhoogde voor de tweede keer het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer. Allemaal om onze zoetwatervoorraad op peil te houden. Later in juni volgden voorzichtig enkele buien en koersten we af op de warmste junimaand sinds 1901, waarschijnlijk zelfs sinds 1706. De gemiddelde etmaaltemperatuur bedroeg 19,4 graden tegen 16,2 normaal.

Ook nog die storm

Juli bracht verlossing van de droogte. Zuid-Europa werd zeer warm tot stikheet, Nederland ging op de wisselvallige toer. In eerste instantie was het nog hoogzomers warm, maar verder vooral energierijk. Herinnert u zich Poly nog? Die zomerstorm schudde alles flink door elkaar. De atmosfeer boven Europa kwam daarna vast te zitten: de noordelijke helft werd langdurig onbestendig, het zuiden zonnig en heet. Van Portugal tot en met Turkije werden veertigers gehaald. Bosbranden, onder andere op Rhodos, eisten hun tol.

Benieuwd naar het volledige actueel? U leest het in MAX Magazine editie 39.

Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren