Abonnementen service: 035 - 2019505

Waldemar Torenstra speelt Marco Kroon in oorlogsfilm ‘De Vuurlinie’

Acteur Waldemar Torenstra speelt de hoofdrol van zijn leven. In ieder geval eentje die hem nog lang bij zal blijven. De speelfilm ‘De Vuurlinie’ is gebaseerd op het leven van majoor Marco Kroon. De oorlogsheld is drager van de hoogste onderscheiding, de Militaire Willems-Orde.

Iedereen heeft een mening over Marco Kroon. Hij is een held, omdat hij zich als commandant moedig heeft ingezet voor het vaderland in onder meer Afghanistan. Of hij wordt een antiheld genoemd vanwege drugsgebruik (vrijgesproken), het bezit en verhandelen van stroomstootwapens, wildplassen en de veroordeling wegens ‘eenvoudige mishandeling’ van een agent. Die laatste taakstraf zat Kroon vorig jaar liever uit in detentie.

Hoe kijk jij tegen de persoon Marco Kroon aan?

“Het is niet aan mij om te oordelen. Als acteur is dat ook hélemaal niet interessant; ik laat gedrag zien binnen bepaalde omstandigheden. ‘De Vuurlinie’ is gebaseerd op het leven van een militair zoals Marco Kroon, maar niet honderd procent waarheidsgetrouw. Alles wat ik in de media hoorde over deze voorvallen leken mij vooral sensatiebelust. Als je met een vergrootglas kijkt, valt er bij iedereen wel iets te vinden. Maar een publiekelijk eindoordeel vinden mensen kennelijk fijn.’’

Heb je Kroon gesproken voor je aan deze rol begon?

“Eén keer, en ik heb zijn boeken gelezen. Ik wilde hem in de ogen kijken om te weten wat een missie met militairen kan doen. Ik zag een daadkrachtige persoonlijkheid, een slimme en reële man, die indruk op mij maakte. Een militair die gruwelijkheden heeft meegemaakt en bij thuiskomst niet begrepen werd. Zijn leven was niet meer hetzelfde. Veel veteranen dragen hun ervaring na een missie een tijdje bij zich. Heel lang was er ook geen nazorg voor deze soldaten, en vaak gaat het wél om keiharde oorlogssituaties. Die schud je niet zomaar van je af. Door het spelen van deze rol heb ik meer begrip gekregen voor hun situatie, en daar mag iedereen weleens bij stilstaan. Alleen al vanwege het feit dat soldaten hun leven wagen voor het vaderland.’’

Het volledige interview leest u in editie 38 van het MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

‘De Vuurlinie’ is nu te zien in de bioscopen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren