Abonnementen service: 035 - 2019505

Nutri-Score: wat is het en hoe lees je het?

De Nutri-Score tref je aan op verschillende verpakkingen in de supermarkt. Maar is deze score betrouwbaar? En hoe moet je het interpreteren? Duco Bauwens, personal trainer, coach en presentator van ‘Nederland in Beweging’, geeft tips.

Kent u dat twijfelachtige gevoel wanneer je door de gangpaden van een supermarkt loopt als een soort ontdekkingsreiziger in een wereld vol verleidelijke etiketten en veelbelovende smaken? Kies je voor lekker, gezond of een combinatie? En hoe bepaal je of iets een gezondere of betere keuze is?

De Nutri-score

Gelukkig hebben we een reisleider tijdens deze voedingszoektocht: de Nutri-Score! Dat is een door de overheid ingevoerd voedselkeuze- logo op verpakkingen waarmee je als consument snel en eenvoudig betere voedingskeuzes kunt maken. U heeft ‘m vast weleens op een verpakking zien staan. Het logo bestaat uit de letters A t/m E en gaat van groen naar rood. Logischerwijs is A de beste keuze en kun je E beter niet te vaak kiezen.

Het addertje

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar er zit een addertje onder het gras. De Nutri-Score geeft namelijk niet altijd aan of een product gezond of minder gezond is, maar rangschikt per productsoort op kwaliteit van samenstelling. Als je bijvoorbeeld voor het schap van de ontbijtgranen staat, zal een ontbijtproduct met meer vezels een hogere Nutri-Score hebben dan één met weinig vezels. Dat is goed om te weten en handig bij het kiezen van je ontbijt.

“Ik pleit voor een aangepast logo: het ‘Nutri- Score-Gezond Verstand’ logo.”

Hetzelfde geldt echter ook bij het koekjesschap. De krakelingen met suiker en kaneel scoren een vuurrode E terwijl de volkoren biscuits een gele C scoren. Dit maakt de volkoren biscuit niet per se een gezond product, maar een gezondere keuze dan de krakelingen. Ik pleit voor een aangepast logo: het ‘Nutri- Score-Gezond Verstand’ logo.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren