Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Dit zijn de nieuwe experts in ‘Van onschatbare waarde’

Het MAX-programma ‘Van onschatbare waarde’ is terug. Dit seizoen zijn er twee nieuwe experts aan het programma verbonden: de broers Sebastiaan (de oudste, 45) en Roeland (wordt in oktober 43) Kramer. De handel in antiek is de broers met de paplepel ingegoten: hun wieg stond in de zaak van hun ouders.

Is het echt waar dat jullie wieg in de zaak van jullie ouders stond?

Roeland: “De wieg stond letter lijk in de zaak. Toen wij op de basisschool zaten, werd er ook verwacht dat we na school al naar de winkel kwamen.”
Sebastiaan: “Ik weet nog wel dat ik op zaterdag altijd met papa mee wilde naar de winkel. Dan ging ik ‘winkeltje spelen’. Ik herinner mij ook nog dat ik – ik zal zes jaar oud geweest zijn – languit op de vloer met van die oude plavuizen met gaatjes erin lag te spelen met knikkers uit de zeventiende eeuw. Toen ik wat ouder werd ging ik tegeltjes sorteren. De herdertjes bij de herdertjes, landschappen bij de landschappen en ga zo maar door.”
Roeland: “Als kind stonden wij op Koninginnedag handel te drijven. Op de Spiegelgracht hadden onze ouders een soort opslag en wij hadden als snel zoiets van: wij beginnen daar ons eigen winkeltje.”
Sebastiaan: “Mijn spreekbeurten op school gingen over onderwerpen die bij ons in de winkel stonden. Ik weet nog wel dat ik voor een spreekbeurt over de Romeinen allemaal objecten uit die tijd mee naar school nam. En dan zei de leraar: ‘Dat hoort in een museum.’ Als we op schoolreisje gingen en we bezochten een historisch gebouw dan zei de leraar: ‘Sebastiaan kom even, jij weet daar veel van.’”

Droegen al die oudheden ook iets spannends, iets avontuurlijks met zich mee?

Roeland: “Jazeker. Dat kwam ook omdat er ook hele gekke en opvallende objecten binnen kwamen. Schedels, voorwerpen uit de Egyptische oudheid, een sabel waarvan ik dacht: van wie is dat geweest? Of een zadel waarvan ik wilde weten wie daarop had gezeten.”

Herinneren jullie nog je allereerste inkoop?

Sebastiaan: “We hebben samen ooit in Istanboel een enorme kroonluchter gekocht. We hadden dat ding helemaal gedemonteerd, de kristalletjes er allemaal afgedraaid en in onze handbagage gedaan. Het was niet te tillen, maar we deden net alsof het niets woog. Bij de douane dachten ze eerst dat we diamantensmokkelaars waren. Het frame van de kroonluchter kwam zelfs vast te zitten in de scan. Omdat ze niet wisten wat ze met ons aan moesten, hebben ze ons maar doorgelaten. Thuisgekomen hebben we hem opgehangen. Binnen een paar weken hadden we de kroonluchter verkocht en onze vakantie terugverdiend.”
Roeland: “Toen dachten we: daar zit handel in!”

Het volledige interview leest u in editie 38 van het MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Van onschatbare waarde is vanaf dinsdag 26 september te zien om 21.05 uur bij MAX op NPO 1.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren