Abonnementen service: 035 - 2019505

MAX brengt ode aan Zangeres Zonder Naam

Op 23 oktober 1998 overleed de Zangeres Zonder Naam. Op 23 oktober 2023, precies 25 jaar later, brengen diverse artiesten een eerbetoon aan de ‘koningin van het levenslied’. MAX maakt opnamen en zendt deze op een later bekend te maken tijdstip uit.

In totaal nam de zangeres meer dan 550 liedjes op en verkocht ruim 17 miljoen platen. Enkele van de bekendste zijn ‘Mandolinen in Nicosia’, ‘Keetje Tippel’, ‘’t was aan de Costa de Sol’ en ‘Mexico’.

Bij leven een legende

Mary Servaes werd geboren in Leiden in 1919 onder de naam Maria (Rietje) Beij als achtste uit een arbeidersgezin van tien kinderen. Toen ze drie jaar oud was viel ze en brak een heup. Een botsplinter beknelde een zenuw in haar been zo ernstig dat ze nooit meer goed kon lopen. Dat weerhield haar er niet van al bij leven een legende te worden. Maar eerst ontmoette ze haar echtgenoot Sjo Servaes, metaalbewerker en later chauffeur. Ze trouwden in 1948.

Kindstemmetje

Mary hield van zingen en trad op in Maastrichtse cafés. Bij toeval ontdekte platenproducer haar ‘kindstemmetje’ toen ze 37 was. Juist vanwege dat stemgeluid kreeg Mary in 1957 een platencontract aangeboden. Bij gebrek aan beter verzon Hoes de artiestennaam de Zangeres Zonder Naam. Vervolgens ging het snel. In 1959 kreeg Mary haar eerste gouden single met ‘Ach vaderlief, toe drink niet meer’. De liedjes die Johnny Hoes voor Mary schreef pasten haar als een tweede huid. Ze bezong onderwerpen als drank, prostitutie, het verlies van een kind, overspel en verdriet. Veel verdriet.

Moeder aller homo’s

Mary ontpopte zich ook als protestzangeres. In 1977 schreef ze zelf een tekst tegen de Amerikaanse antihomo-activiste Anita Bryant. Hiermee was haar status als ‘moeder aller homo’s’ gevestigd. In 1986 verzorgde ze een legendarisch optreden in Paradiso, waar een nieuwe versie werd opgenomen van het nummer ‘Mexico’. Het leverde haar een hele nieuwe schare fans op.

Die beroemde snik

Inmiddels hadden Johnny Hoes en Mary ruzie gekregen, niemand weet precies waarom. Het afscheidsconcert van Mary was op 31 december 1987 in Tilburg. Haar afscheidsalbum ‘Bedankt lieve mensen’ werd goud. In 1974 gaf ze nog eenmaal een feest ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag. Nog datzelfde jaar werd ze opgenomen in een verzorgingshuis waar ze op 79-jarige leeftijd overleed. Ze werd begraven bij haar man op het kerkhof van de Sint Willibrorduskerk in Stramproy. De snik in haar stem, die uit haar ziel leek te komen, nam ze mee in haar graf.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren