Abonnementen service: 035 - 2019505

Bezuinigen als sport

Voor heel wat lezers van MAX Magazine is bezuinigen een sport geworden. Dat komt vooral door de gigantisch gestegen energieprijzen. Zo gebruikt Carla Boels haar houtkacheltje optimaal nu de energie zo duur is geworden.

Thermosflessen

Zij heeft op haar houtkachel een speciaal plaatje gekocht waardoor eten kan worden verwarmd. “We hebben zelfs een keteltje aangeschaft waarmee we water verwarmen. Het hete water gaat daarna in thermosflessen, zodat we warm water hebben om af te spoelen en af te wassen.” Ik zie op de foto ook een soort ventilator die mijn buurman ook heeft. Deze gaat door de hitte van de kachel draaien en zorgt dan voor een betere verdeling van de warmte in de kamer. Schijnt echt te werken.

Inspireren

“Ons verbruik is van 141 kuub in februari 2022 gedaald naar 11 kuub in februari van dit jaar. We hopen hiermee ook andere mensen te inspireren”, schrijft Carla.

Energieslurpers

Laatst constateerde mijn vrouw met haar energy-app in combinatie met een energiemeter in de meterkast dat de ouderwetse looplamp die vaak bij mijn werkbank in de schuur aanstaat (lekker veel licht) vijftien keer zoveel stroom verbruikt als onze twee lampen met ledverlichting boven de eettafel. Een energiemeter is hartstikke leuk. Je hebt ze ook die je in het stopcontact steekt terwijl het voorwerp dat je wil controleren in de meter gaat. Zo kun je energieslurpers opsporen.

Hendel

De tip van Jaap den Hoed uit Hendrik-Ido-Ambacht is voor mij nieuw. Het gaat over de één hendel mengkraan die je in vrijwel elk huishouden ziet. In de meeste gezinnen staat de hendel in de middenstand, dus tussen warm en koud in. Jaap vertelt: “Als deze dan geopend wordt om koud water te tappen, gaat ook de tapspiraal in de ketel aan en dat kost onnodig gas. De handel dus altijd op de koudwaterstand zetten, want die wordt het meest gebruikt.” Mijn verwarmingsmonteur Frans vindt het een uitstekende tip: “Het klopt als een bus. Bij de allernieuwste mengkranen is het probleem echter opgelost en verspil je geen onnodig gas meer.”

Dit en meer leest u in MAX Magazine 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Emile Bode.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren