Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Moet ik mijn radio opnieuw instellen?

In september 2023 vindt er een frequentiewijziging op FM plaats. Moet u de autoradio opnieuw instellen om naar uw favoriete radiozenders te luisteren? Mediajournalist Jarco Kriek heeft het antwoord.

Radio 10 en Radio Veronica

Enkele commerciële radiozenders zijn vanaf 1 september inderdaad via een andere frequentie te beluisteren. Dit is onder meer bij Radio 10 en Radio Veronica het geval. De meeste radiozenders blijven overigens ongewijzigd op dezelfde frequentie uitzenden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Qmusic, Sky Radio en Radio 538.

Sublime en SLAM!

De zender Sublime verdwijnt van FM en SLAM! is vanaf dat moment alleen nog in de Randstad via FM te beluisteren. Nieuwkomers op FM zijn Joe en Financial News Radio.

Meestal automatisch gewijzigd

Bij de meeste radio’s worden de frequenties van radiozenders automatisch gewijzigd. Het gaat dan om radio’s die het Radio Data Systeem (RDS) ondersteunen. Dit systeem zorgt ervoor dat de radio automatisch naar de sterkste frequentie van de betreffende zender wordt geschakeld. En dit gebeurt dus ook als de frequentie van de radiozender wordt gewijzigd. De meeste autoradio’s ondersteunen RDS. Ook bij een groot aantal draagbare en wekkerradio’s is dit handige systeem aanwezig. Bij oudere radio’s dient wel handmatig de frequentie gewijzigd te worden om naar bijvoorbeeld Radio 10 of Radio Veronica te kunnen blijven luisteren. Een tip: sla de nieuwe frequentie van een radiozender direct op in de favorietenlijst van de radio. Dit voorkomt op een later tijdstip mogelijk problemen.

NPO Radio 5

En hoe zit dat NPO Radio 5, een geliefde zender onder MAX-luisteraars? NPO Radio 5 is via DAB+ of via internet (online) te beluisteren. De wijziging van uitzendfrequenties is alleen van toepassing op commerciële radiozenders. En dus niet op de publieke omroep NPO. U hoeft dus niets te doen. U kunt op de huidige manier naar uw favoriete programma’s op NPO Radio 5 blijven luisteren. Luistert u via DAB+ en kunt u sommige commerciële zenders niet meer ontvangen, dan is mijn advies om uw DAB+ radio opnieuw naar zenders te laten zoeken. Vaak voert de radio eventuele wijzigingen automatisch door.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren