Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoe maakt u zelf een mandala?

Een mandala is een prachtig cirkelvormig figuur met doorgaans veel symmetrische elementen. Maar wat betekent het woord ‘mandala’ eigenlijk? En hoe maakt u er zelf één?

Het woord ‘mandala’ komt uit het oude Sanskriet en betekent letterlijk ‘een magische cirkel’. Het teken is bedoeld als inspiratie en voor innerlijke verrijking. Mandala’s maken je bewust van de oneindigheid (cirkelvorm) van het bestaan en de verbinding die we hebben met alles om ons heen. De mandala zelf is eindeloos: een cirkel kent geen begin, noch een einde. De mooie, kunstzinnige patronen en tekeningen zijn een groot element in de Hindoestaanse en Boeddhistische tradities, waarbij veel rituelen en meditaties aan bod komen.

Zelf een mandala tekenen

Er zijn prachtige kleurboeken voor volwassenen te koop waarin mandala’s staan die u kunt inkleuren, maar u kunt hem ook zelf tekenen. Een mandala tekenen is een creatieve en rustgevende bezigheid.

1. Cirkel

U tekent eerst de cirkel met potlood, de basis (buitenrand) is rond, dit heet ook wel de Circle of Life. Dit kunt u doen met een passer of bijvoorbeeld een bord of grote rol plakband. Of volg de tips in onderstaande video.

2. Kruis

Teken met een liniaal en potlood twee lijnen midden door de cirkel zodat er een kruis ontstaat precies in het midden van de cirkel.

3. Cirkel in het midden

De kleine cirkel in het midden staat symbool voor de samengebalde oerkracht. Daar waar alles met elkaar in verbinding staat.

4. Creatief tekenen

Nu kunt u beginnen met het tekenen van patronen. Eerst nemen we weer het potlood ter hand. Begin hiervoor in de kleine cirkel in het midden. Teken rondom de kleine cirkel vormen en figuren die u aanspreken, bijvoorbeeld de vorm van bloemblaadjes of halve maantjes.

Herhaal het patroon op een gelijkmatige manier en gebruik hiervoor de rechte lijnen als referentiekaders. U kunt bijvoorbeeld een ster tekenen op elke rechte lijn, zodat u er vier om de centrale cirkel hebt gezet.

5. Inkleuren

Tevreden met de mandala zoals hij in potlood getekend is? Dan kunt u met stift, kleurpotlood of fineliner over de potloodlijnen tekenen en de mandala een kleurtje geven.

Tips en voorbeelden

  • Het handigst is om van binnen naar buiten te tekenen, in een cirkelbeweging naar de buitenste rand toe.
  • Neem rustig de tijd. Het herhalen van het patroon vereist kalmte, rust en aandacht.

Waar haal ik inspiratie vandaan?

Uit uzelf. U kunt kiezen voor een intuïtieve manier van tekenen, waarbij de cirkel geheel vanuit het gevoel en het onderbewustzijn opkomt. De figuurtjes en kleuren vormen zich dan zonder een plan over waar het gaat eindigen. Deze creatieve manier van vrije associatie-tekenen spreekt de rechter hersenhelft aan.

Vindt u planmatig werken rustgevender? Dat kan ook! Ga dan juist bewust en symmetrisch aan het werk. Begin met een cirkel en deel die op in vlakken, vul de vlakken vervolgens met identieke vormen, kleuren en symbolen. Dit proces heeft een rustgevend effect op de linker hersenhelft.

Lees ook: Insectenhotel bouwen: zo doet u dat

Wat betekenen de kleuren?

Kleuren staan symbool voor emoties, voor elementen en voor een deel van het lichaam. Kleuren kiest u vaak intuïtief, maar kleuren kunnen ook iets over uzelf zeggen. Dit zijn de betekenissen op een rij:

  • Rood staat voor mannelijkheid
  • Oranje is de kleur van emoties
  • Geel staat voor innerlijke rust en balans
  • Groen is de kleur van natuur, gevende en ontvangende liefde
  • Blauw is de kleur van het heden, van leven in het nu
  • Paars symboliseert visie, spiritualiteit

Auteur: David de Wilde
Bron: Famme.nl / PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren