Zo krijgt u meer vogels en insecten in de tuin
Bijen, hommels en vogels, laat ze maar komen. Insecten zijn nuttig, dus heet ze welkom in de tuin. Wij leggen u uit hoe en met welke planten u dat aanpakt.
Steeds meer tuinliefhebbers voelen de behoefte om de natuur een handje te helpen. Ze proberen daar te herscheppen wat erbuiten verdwijnt. De diervriendelijke tuin is in opmars, al zijn niet alle dieren even populair. We planten vlinder-struiken om dagpauwogen en koolwitjes naar ons groen te lokken, maar op rupsen zijn we minder gesteld.
Vogels daarentegen zijn universeel geliefd. Zodra het ’s winters een paar dagen vriest, worden veel tuinen zo volgehangen met pindaslingers en vetbollen dat de vogels ze nauwelijks op kunnen. Zij hebben natuurlijk het grote voordeel dat ze kunnen vliegen. Wie salamanders naar zijn tuin wil krijgen, of padden of ringslangen, kan wel vijvers, paddenpoelen en broedhopen aanleggen, maar de kans dat die dieren de tuin halen is klein. Want wat in Nederland niet kan vliegen, loopt een grote kans op de snelweg te worden geplet.
Struiken als ruggengraat
Om het vogels naar de zin te maken, kunt u meer doen dan het rijgen van pinda’s. Ze hebben niet alleen voedsel nodig, maar vooral ook een beschutte plaats om te slapen. Streef daarom naar een tuin met een gevarieerde beplanting. Daartoe plant u een ruggengraat van struiken en, als de ruimte dat toelaat, kleine bomen. Vul de open plekken op met vaste planten, bloembollen en siergrassen. Laat het mes aan twee kanten snijden en kies als heesters bijvoorbeeld de goudbladige vlier – het blad voor u, de bessen voor de vogels – of een roodbladige hazelaar; spechten en boomklevers zijn dol op hazelnoten. Neem ook struiken die ’s winters groen blijven, zoals struikklimop waarin met een beetje geluk een winterkoning zijn nest bouwt.
Decoratieve bottels
Als vaste planten kunt u soorten kiezen die in de winter overeind blijven. Met hun dorre zaaddozen zijn ze een traktatie voor vinken en sijsjes. Plant rozen waaraan bottels komen, zoals egelantieren of Japanse bottelrozen, om de groenlingen ter wille te zijn. Ook gecultiveerde rassen als ‘Wedding Day’, ‘Ballerina’ en ‘Windrush’ geven decoratieve bottels. Kies als achtergrond voor de tuin geen schutting, maar een haag waarin vogels kunnen vluchten voor een naderende kat. Katten kunnen elke poging tot vogelvriendelijk tuinieren futiel maken.
De betere insectentrekkers
Ook insecten zijn makkelijk naar een tuin te lokken. Er zijn tuincentra die speciaal ruimte scheppen voor ‘vlinderplanten’, hoewel ze daarnaast eigenlijk ook een schap met ‘rupsenplanten’ zouden moeten inrichten. Wie graag een uitgebreide vlinderfauna verwelkomt, zal variatie in zijn beplanting moeten nastreven. Zoveel vlinders, zoveel smaken.
De kleine vuurvlinder doet u een plezier met herfstasters, en het oranjetipje met pinksterbloemen en judaspenning. Blauwtjes en groentjes lokt u met klimop, marjolein en tijm. De oudroze bloemschermen van koninginnekruid scoren zo mogelijk nog beter dan de favoriete vlinderstruik en zijn populair bij citroenvlinders, landkaartjes en gehakkelde -aurelia’s. Ook kattenstaarten, hemelsleutels, floxen en kogeldistels zijn ideale bijen- en vlinderlokkers. En de rode zonnehoed trekt gegarandeerd bijen naar de tuin. Voor sommigen komt het misschien als een schok dat er ook vlinders bestaan die geen vegetariër zijn; die snoepen van kaas, en – horreur – dode muizen en ratten. Een dode rat is wel even wat anders dan een vlinderstruik.
Auteur: Romke van de Kaa
Bron: Plus Magazine
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren