Abonnementen service: 035 - 2019505

VGZ, digibetisme is geen ziekte!

Juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan pakken als MAX Ombudsman een kwestie bij de horens. Eind mei motregende het ineens verontwaardigde telefoontjes over zorgverzekeraar VGZ. Elke dag weer. Als er zoiets gebeurt, is er iets aan de hand…

Wat blijkt: VGZ (en de aanverwante verzekeraars IZA en IZZ) had halverwege het lopende verzekeringsjaar besloten om iedereen die papieren post wenst te ontvangen 1,25 euro extra in rekening te brengen. Elke maand. Ook als VGZ één of meer maanden geen brief stuurt. In feite heeft VGZ voor deze groep eenzijdig de zorgpremie structureel met 15 euro per jaar verhoogd.

Blauwe envelop

Hoofdredacteur van MAX Magazine Peter Contant wijdde zijn column er al aan, en sindsdien is de motregen aan klachten in ons spreekuur aangezwollen tot een regenbui die tot op de dag van vandaag voortduurt. Dit zit de mensen echt hoog. Wij begrijpen dat. Wij vinden dat iedereen die niet (volledig) digitaal kan of wil, de mogelijkheid moet hebben om met gewone papieren brieven met overheden en instellingen te communiceren. Toen de Belastingdienst enkele jaren geleden besloot om voortaan alleen nog via DigiD brieven te versturen, startten wij dan ook een petitie vóór het behoud van de blauwe envelop. Die liep storm en had succes. Regelmatig besteden we aandacht aan allerlei andere kleinere en grotere pesterijtjes die voortkomen uit de voortschrijdende digitalisering.

Leeftijdsdiscriminatie

We zeggen daar steeds bij: wij hebben niets tegen digitalisering. Natuurlijk niet. Maar laat de keuze om daar (volledig) aan mee te doen bij de mensen zelf. VGZ zegt dit met ons eens te zijn. Mensen kunnen immers gewoon papieren post blijven ontvangen. Maar ja, dat kost nu eenmaal geld. Keuzevrijheid met een prijskaartje dus. Sterker nog: wat we van veel mensen horen, is dat het hier niet om keuzevrijheid gaat, maar om ouderendiscriminatie. Want voor het overgrote deel zullen het ouderen zijn die deze kosten betalen.

Lees ook: Pensioenvoldoen.nl: baat het niet dan schaadt het niet?

Solidariteit? Flauwekul!

En waarom men die 1,25 euro ook moet betalen als men één of meer maanden geen post ontvangt? Dat is een kwestie van solidariteit, aldus VGZ. Wij vinden dat een flauwekulargument. Solidariteit is iets ander dan één kostenpost eruit lichten en die neerleggen bij één groep. Volgens ons houdt solidariteit in dat je de kosten van ál je communicatiestromen gelijk verdeelt over álle verzekerden. Als VGZ dat weer zou gaan doen, heb je het over hooguit een paar cent op de totale premie.

Doet u mee?

VGZ beroept zich op de kleine lettertjes, die mogelijk maken wat ze nu hebben doorgevoerd. Het mag dus. Maar niet alles wat mag, moet je ook willen doen. Digibetisme, of welke naam ook maar geplakt wordt op de normale wens om niet (volledig) mee te doen aan digitalisering, is geen ziekte. Door voor alleen deze groep de premie omhoog te gooien, behandelt VGZ het wel zo: als een ziekte. Wij zinnen daarom op een ludieke actie. Doet u mee? We zijn nieuwsgierig naar uw ideeën. Ook als u uw zorgverzekeringen digitaal doet, kunt u zich bij ons melden. Uit solidariteit.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis elke werkdag van 10 tot 12 uur terecht op het telefonisch spreekuur van MAX Ombudsman op nummer 035-6775511.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren