Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Sybrand Buma keerde terug naar zijn roots: ‘Het was een verademing’

Welk moment veranderde het leven van oud-politicus Sybrand Buma? Hij werd burgemeester van Leeuwarden en keerde terug naar zijn roots. “Mijn terugkeer naar Friesland was een verademing.”

Ik sloot een hele lange periode in de dynamische Haagse politiek af. Een leuke tijd, maar het gaf ook een behoorlijke druk op mijn leven. Je bent je altijd bewust van de media, bij iedere stap die je zet. Teruggaan naar mijn roots had meer impact dan het moment dat ik na de middelbare school op kamers ging voor mijn studie rechten. Als jongere wil je de wijde wereld in en het stadse leven ontdekken.

Een warm bad

Verhuizen naar Friesland voelde als thuiskomen. De gemeenschap is hecht en vriendelijk. Mensen kijken nog naar elkaar om en dat voelt als een warm bad. Ik vond het ook heel fijn om dicht in de buurt van mijn vader te wonen. Mijn moeder was net overleden. Na een jaar forensen tussen Den Haag en Leeuwarden kochten mijn vrouw en ik op vijf minuten loopafstand van mijn vader een huis. Hij was zó gelukkig toen ik hem dat nieuws vertelde.

Burgemeestersfamilie

Helaas duurde zijn geluk niet lang. Twee dagen na onze verhuizing stierf hij tijdens het zwemmen door een onwelwording. Dat was zo’n abrupte afsluiting van zijn leven en onze vader-zoonrelatie. Mijn vader vond het geweldig dat ik burgemeester van Leeuwarden werd, mooier dan mijn werk in de Tweede Kamer. Ik kom uit een burgemeestersfamilie. Mijn vader was burgemeester van Sneek, mijn opa van Wymbritse-rardeel en een verre voorvader van Leeuwarden. Die familiegeschiedenis schept een band.

Sybrand in 1972 hand in hand met zijn vader, toen burgemeester van Sneek, bij de presentatie van de nieuwe brandweerauto op de open dag van de brandweer.

Verantwoordelijkheid

Overigens kun je beter burgemeester zijn dan kind van een burgemeester. Als burgemeesterszoontje moest ik me natuurlijk correct gedragen. Je hebt een voorbeeldfunctie vond mijn vader. Ik ben opgevoed met een groot besef van verantwoordelijkheid. Je inzetten voor anderen stond hoog op de agenda van mijn ouders. Eerst denken aan anderen en dan pas aan jezelf zit in mijn genen. Als puber dacht ik weleens: kan het niet een beetje minder.

‘Het verrijkt mijn leven’

Als Tweede Kamerlid en fractievoorzitter moest ik veel meer bezig zijn met hoe ik overkwam. Hoe goed ik het deed. Dat vond ik soms best lastig, want dat ging dwars tegen mijn opvoeding in. Deze strategie is destijds onderdeel van mijn vak geweest, maar nooit van mijn leven. Als burgemeester mág ik mij verantwoordelijk voelen voor de inwoners. Bij groot verdriet kan ik mensen bijstaan. Ik haal er het journaal niet mee, maar het is wel héél mooi. Het verrijkt mijn leven. Of mijn kinderen hetzelfde vak ambiëren? Ik vermoed van niet. Mijn dochter en zoon moeten leven zoals zij dat willen!

Het interview met Sybrand Buma staat in MAX Magazine nummer 30-31. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren