Abonnementen service: 035 - 2019505

Mag u een overleden huisdier in de tuin begraven?

Stel dat uw hond of kat overlijdt en u uw huisdier een laatste rustplaats in eigen tuin wilt geven. Mag dat? En welke andere opties zijn er na het overlijden van een huisdier? We zetten de mogelijkheden op een rij.

Begraven in de tuin

In principe mag u uw hond, kat, cavia of konijn begraven in de tuin, maar alleen als de grond ook van u is. Dat geldt dus voor mensen die in een koophuis wonen. Bij een huurhuis huurt u ook de tuin en daar mag het dus niet. Er zit wel een aantal regels aan het begraven van een huisdier in eigen tuin:

  • Het graf moet minimaal 1 meter diep zijn.
  • Leg uw dier in een kartonnen doos of ander afbreekbaar materiaal en niet in plastic. Dat is slecht voor de grond en het milieu.
  • Markeer het graf zodat u altijd weet waar het huisdier ligt.
  • De volgende dieren mogen niet begraven worden in de tuin: paarden, schapen, hangbuikzwijnen, bokken en kippen. Kijk voor meer informatie op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Sommige gemeentes stellen aanvullende voorwaarden. Het kan zijn dat deze voorwaarden wat lastig te achterhalen zijn. Neem daarom contact op met uw gemeente.

Begraven in het bos of langs het water

Uw huisdier in de openbare ruimte begraven mag niet. U kunt er ook een fikse boete voor krijgen die kan oplopen tot €900,-.

Achterlaten bij de dierenarts

Dieren die overleden zijn bij de dierenarts, kunnen daar ook achtergelaten worden. Dat valt onder de zorg van de gemeente en uw huisdier zal dan ook door een speciaal bedrijf worden opgehaald. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Doorspoelen

Vissen en andere aquariumdieren kunt u volgens de dierenbescherming beter niet door het toilet spoelen. Het kan namelijk zijn dat ze ziektes of bacteriën bij zich dragen die levende vissen ziek kunnen maken. Kies liever voor een andere optie. Een manier die legaal is, maar niet zo’n fijn gevoel geeft, is een goudvis weggooien bij het restafval.

Cremeren en begraven op een dierenbegraafplaats

Een legale optie na het overlijden van uw huisdier is het dier laten cremeren. U kunt de as dan meenemen of achterlaten bij het crematorium. Ook is er een begraafplaats speciaal voor (huis)dieren. Let op: hier zijn wel kosten aan verbonden. Voor het vervoer van het huisdier (van de dierenarts naar de begraafplaats of vanaf uw huis naar de begraafplaats) worden kosten in rekening gebracht en de begrafenis kost gemiddeld €100,-, afhankelijk van de grootte van het dier. Kijk voor meer informatie bij de dierenbegraafplaats in uw buurt.

Auteur: Maartje Groenen
Bronnen: PlusOnline / NVWA / Dierenbescherming.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren