Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Waar is de Cox’s Orange appel gebleven?

Emile Bode geeft iedere week huishoudelijke tips. Dit keer beantwoord hij een prangende lezersvraag van Alphonsa Schuuring. Zij schrijft: “Ik ben nu 73 jaar en ik heb vroeger appels en peren geplukt. De Cox was mijn lievelingsappeltje, maar waar is deze gebleven?”

In mijn jeugd was de appelsoort Cox’s Orange vaak aanwezig in huis. Een lekker klein, sappig en zoet appeltje. Dat geldt kennelijk ook voor onze trouwe lezeres Alphonsa Schuuring.

Fruitboer

Ik weet daar wel een antwoord op. Dat is niet zo moeilijk, want de grootste fruitbroer in ons dorp, Wim van Eldik, is een familielid. Onze achtertuin grenst aan één van zijn percelen. Wim vertelt: “Ik denk dat er nog maar op twintig hectaren in ons land Cox wordt geteeld. Dat is helemaal niets. Het ras is kankergevoelig en lastig om te telen. In de loop der jaren zijn er veel makkelijker appelsoorten gekomen, zoals Elstar en Jonagold. Ik vermoed dat de appeltjes nog wel te koop zijn in groentespeciaalzaken, maar ik denk dat je echt op zoek moet.” Dat klopt, want ook in supermarkten zoals AH en Jumbo worden ze niet meer verkocht.

Appelboompje

U kunt de ‘Cox’s Orange Pippin’ wel online bestellen, zoals bij de website groenteboer.nl. Een kilo kost wel vijf euro en dat zijn zes appeltjes en pas bij 75 euro hoeft u geen verzendkosten te betalen. Overigens kunt u al voor twee tientjes een Cox-appelboompje kopen. In Engeland is het appeltje nog heel populair. Het ras werd voor het eerst geteeld voor meneer Cox in 1825.

Emile Bode.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren