Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Insectenhotel bouwen: zo doet u dat

Steeds meer tuinliefhebbers voelen de behoefte om de natuur een handje te helpen. Ze proberen daar te herscheppen wat erbuiten verdwijnt. Insecten in de tuin zijn nuttig, dus heet ze welkom met een heus insectenhotel – wij leggen u uit hoe u dat bouwt.

Bij bijen denken we meestal aan honingbijen die in een bijenkorf als huisdier worden gehouden. Die leven in een kolonie: een bijenvolk. Maar er bestaan op de aarde duizenden soorten bijen, waarvan sommige in een sociaal verband en andere solitair leven. In ons land kennen we ruim 350 soorten. Het zijn vooral die -solitaire bijen die te lijden hebben van onze opruimwoede. Doordat overal dood hout wordt opgeruimd, hebben zij gebrek aan mogelijkheden om te nestelen.

De metselbij is zo’n solitaire soort die zich makkelijk naar uw tuin laat lokken met een zelfgebouwd insectenhotel. Zo’n hotel kan van alles zijn: een bundel riet-stengels, een paar bamboestokken, of – heel luxe – een baksteen met voorgeboorde gaten. Een insectenhotel is snel en makkelijk te maken van een stuk hout waarin gaten worden geboord.

  • Stap 1:  Zaag een stuk af van een stam of een dikke tak.
  • Stap 2:  De dikte doet er niet toe en hangt vooral af van de scherpte van de zaag.
  • Stap 3:  Neem een houtboor met een diameter van minstens 5 mm en boor gaten van minstens 5 cm diepte in het blok. Boor meerdere gaten, het is tenslotte een hotel.
  • Stap 4:  Het insectenhotel is klaar.
  • Stap 5:  Nu kunt u het hotel ophangen om de metselbijen op ooghoogte aan het werk te zien. Maar ook als u het ergens in de tuin legt, zal het al snel door insecten worden bevolkt.
  • Stap 6:  Leg of hang het wel in de zon. En wees niet verontwaardigd als het hotel een oorwurm onderdak blijkt te bieden in plaats van een bij. Ook die heeft recht op huisvesting.

U kunt er natuurlijk ook een huisje omheen bouwen van hout.

Auteur: Romke van de Kaa
Bron: Plus Magazine

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren