Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo krijgt u geld terug bij treinvertraging

In 2022 zijn er bijna 5.000 treinstoringen geweest en loopt het aantal wachturen op het perron op naar een record: 14.815 uur. In sommige gevallen heeft u recht op een vergoeding bij vertraging.

In 2022 ging er veel mis op het spoor en Rijdendetreinen.nl houdt precies bij hoe lang we op de trein wachten:

Beeld: rijdendetreinen.nl

Wanneer krijgt u geld terug bij treinvertraging?

Volgens reizigersorganisatie Rover mag u verwachten dat de treinen op tijd rijden. Wacht u langer dan 30 minuten op het perron? Dan heeft u recht op de helft van uw geld terug. Duurt de vertraging langer dan een uur, dan heeft u recht op een volledige vergoeding.

Om te bepalen hoe lang de vertraging precies duurt, kijkt de NS naar het moment dat u oorspronkelijk volgens de reisplanner had kunnen aankomen en het moment dat u daadwerkelijk op bestemming bent aangekomen. Vertraging geeft niet altijd recht op vergoeding, want er zijn nog een paar extra voorwaarden:

  • Het vergoede bedrag is minimaal € 2,30.
  • Is de vertraging ten minste 24 uur van tevoren aangekondigd? Dan compenseert de NS meestal niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor aangekondigde werkzaamheden, bladeren op het spoor en stormschade.
  • U moet de aanvraag voor geld-terug-bij-vertraging binnen drie maanden indienen.

Hoe vraagt u de vergoeding aan bij treinvertraging?

Reist u met een OV-chipkaart? Dan vraagt u uw geld terug via Mijn NS op de website van de NS.  Neemt u bij vertraging een alternatieve route (via een ander station of andere vervoerder) dan is de vertraging niet altijd meer aan te tonen. Dien dan een klacht in bij de klantenservice van de NS. Reist u met een treinkaartje? Vraag dan uw geld terug met dit formulier.

Vergoeding voor gevolgschade bij vertraging

De NS is niet verantwoordelijk voor kosten die na vertraging ontstaan. Dus mist u een concert, boot of vliegtuig door een vertraagde trein, dan is dit voor eigen rekening. Dat geldt óók voor een taxirit om toch nog op tijd op de bestemming aan te komen. U hebt alleen recht op vergoeding van (een deel van) het bedrag van uw treinkaartje. Reizigersorganisatie Rover wijst erop dat vervoerders in sommige gevallen coulant zijn en adviseert daarom altijd een klacht in te dienen bij extra kosten door vertraging.

Vertraging met tram, bus of andere treinen?

De hier genoemde regelingen gelden alleen voor NS-treinen binnen Nederland. Voor internationale treinen en andere vervoersmaatschappijen gelden andere voorwaarden.

Auteur: Erik Bogaards
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren