Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Voor woon-werkverkeer is 21 cent het maximum

Ik krijg 21 cent kilometervergoeding voor woon-werkverkeer van mijn werkgever. Daar kan ik de benzine en een stukje onderhoud van betalen. Maar de hoge afschrijving is voor mijn eigen rekening. Is het toegestaan om ook een bedrag voor afschrijving af te trekken van de belasting?
A. van der Hoeven

U heeft ongetwijfeld in mijn rubriek gelezen over de kilometerkosten die mensen mogen aftrekken als ze naar arts of ziekenhuis moeten. Bij die (aftrekbare) kosten mogen ze ook de afschrijving van de auto meenemen.

Maar… er is een groot verschil tussen aftrekbare medische reiskosten en woon-werkvergoedingen. In het eerste geval gaat het om de werkelijke kosten en voor reiskosten naar bedrijf of instelling is het maximale bedrag vastgesteld op 21 cent. Dat is de hoogste vergoeding die een bedrijf zijn werknemers onbelast kan bieden. Een bedrijf mag natuurlijk wel meer betalen, maar dan moet het over het meerdere wel inkomstenbelasting inhouden. Werknemers in dienstverband kunnen geen autokosten voor woon-werkverkeer aftrekken. Er is wel een aftrekmogelijkheid voor het reizen met het openbaar vervoer.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren