Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wacht ’s even

In de aanloop naar de meidagen werd ik getroffen door de woorden van Johanna ter Steege, medebedenkster van en hoofdrolspeelster in het muziektheaterspektakel ‘De Vergeten Twentse Lente’ dat vanaf 26 april te zien is op Vliegveld Twenthe.

Het stuk gaat over de april-meistaking in 1943. Die ontstond in de Stork-vestiging in Hengelo, breidde zich uit over het hele land tot de omvangrijkste staking in Europa in de Tweede Wereldoorlog. Aan dit misschien wel grootste onbekende verhaal uit de oorlog besteedde MAX aandacht in de documentaire ‘Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film’, die we in februari uitzonden op tv. Johanna vertelde in ‘WNL op zondag’ hoe gek het is dat in oorlogstijd mensen gaan samenwerken en er enorme saamhorigheid ontstaat tegenover de vijand en dat er vandaag de dag, nu we leven in een democratie, enorm veel polarisatie is. “Je denkt bijna: maar jongens, wacht even. Een democratie is het hoogste goed dat we hebben, een mooier systeem is er niet. Waarom lukt het ons niet meer om naar elkaar te luisteren? Waarom gaat democratie eigenlijk alleen nog maar over ‘Ik moet winnen’? En waarom kunnen we niet denken: je moet af en toe ook je verlies kunnen accepteren. Soms staat er iemand aan het roer met wie je het misschien niet helemaal eens bent, maar we moeten het wel doen met elkaar.” Het wordt vast een fantastische uitvoering, die uitnodigt om met elkaar te praten over de maatschappij waarin we met elkaar leven.

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren