Abonnementen service: 035 - 2019505

Tv-tips voor Bevrijdingsdag 2023

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Er worden diverse programma’s uitgezonden op televisie om stil te staan bij de bevrijding van Nederland.

Enkele tips voor programma’s die u kunt bekijken op deze dag zijn:

  • Vanaf 12:00 uur op NPO 1 kunt u meekijken met de viering van Bevrijdingsdag 2023. In de voormiddag houdt voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy de 5 mei-lezing. In het Provinciehuis in Zwolle spreekt hij over de impact van de oorlog op individuen en de samenleving. Na de voordracht steken minister- president Mark Rutte en zangeres Froukje, dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid, het Bevrijdingsvuur aan. Ook zijn er reportages over de Zwolse struikelsteentjes. Deze gedenktekens liggen voor de huizen van oorlogsslachtoffers.
  • Rond 20.30 uur op NPO 1 begint het Bevrijdingsdag Concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Zoals ieder jaar in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
  • Om 20:25 uur wordt de film Zwartboek uitgezonden op RTL 7. In 1945 wordt het onderduikadres van Rachel Stein (Carice van Houten) verraden. Ze weet te ontsnappen en sluit zich aan bij het verzet. Ze weet zelfs te infiltreren in het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst.
  • Een andere film die vandaag wordt uitgezonden is Oorlogswinter. In de ijskoude winter van 1944-1945 lijdt Nederland als nooit tevoren onder de Duitse bezetting. Michiel ziet de oorlog als een avontuur. Via via raakt hij betrokken bij het verzet. Om 22:50 uur op NPO 3.
  • Het verzet in de Tweede Wereldoorlog kwam ook uit de voormalige Nederlandse koloniën. In een nieuw seizoen van het MAX-programma Vergeten Helden gaat presentator Jörgen Tjon op zoek naar hun verhalen. Deze eerste aflevering gaat over Suriname. U ziet het om 22:10 uur op NPO 2.
  • Om 22:10 uur op NPO 3 ziet u Artiesten voor de Vrijheid, een verslag vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn een vaste waarde tijdens de viering van Bevrijdingsdag. Zangeressen Froukje, Tabitha en MEAU nemen dit jaar de rol op zich.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren