Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Trapliften nog steeds verkeerd geplaatst

Voor de derde keer besteedden we in ‘Meldpunt’ aandacht aan trapliften. Dit keer ging het over de gemeente Leudal die een traplift plaatste bij familie Creemers, waardoor de trap niet meer voldeed aan het bouwbesluit en daarmee gevaarlijk werd.

Mevrouw Creemers is mantelzorger voor haar man. Haar man kreeg een traplift, maar doordat de leuning is weggehaald en de lift aan de brede zijde is geplaatst, ontstaat er valgevaar. Gemeente Leudal wil de traplift niet verplaatsen. Ze willen een nieuw onderzoek via de ergotherapeut van mevrouw Creemers. Maar de trap moet gekeurd worden, niet mevrouw Creemers!

Dit zijn de regels
Er zijn wettelijke regels waar een veilige trap aan moet voldoen. Die zijn geregeld in het bouwbesluit van 2012. Er moet een trapleuning van boven naar beneden zijn, de aantrede moet minimaal 13 cm zijn en de vluchtroute moet minstens 50 cm zijn. De gemeente moet toezicht houden op de handhaving van de regels.

Waar gaat het mis?
In verschillende uitzendingen hebben we laten zien dat gemeentes de regels niet goed interpreteren. Ook laten ze vaak een WMO-medewerker kijken naar de traplift, terwijl iemand van Handhaving dat moet doen. Ook worden mensen vaak verwezen naar de leverancier van de lift. Inmiddels heeft de staatssecretaris Maarten van Ooijen gezegd dat er een handleiding komt om alle meetmethodes nogmaals duidelijk te omschrijven.

Wat kunt u doen?
Als uw trap ook gevaarlijk is geworden door het plaatsen van de lift aan de brede zijde in plaats van de spilzijde, dan moet u hierover klagen bij de gemeente. Zij moeten iemand van Vergunningverlening, handhaving en toezicht sturen. Krijgt u nul op het rekest, dan schrijft u een brief aan de burgemeester en een kopie aan de gemeenteraad.

Uiteindelijk heeft de gemeente Leudal besloten om de traplift van de familie Creemers toch naar de spilzijde te verplaatsen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het is daarom erg belangrijk dat de handleiding er komt.

Om de week pakken onze juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombuds­man een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren