Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Priklimonade op zaterdagavond: kent u deze drankjes nog?

In onze jeugd was er nog geen cola of 7up. Priklimonade was er wél. Een luxe traktatie was dat. U kreeg priklimonade alleen op verjaardagen en als u geluk had, op zaterdagavond voor de tv. Eén glas maar en daar probeerde u zo lang mogelijk van te genieten. Priklimonade. Wie weet het nog?

1. Exota

Wie kent het nog, gazeuse van Exota? Op zaterdagavond met een zakje chips erbij op de bank. De limonade was er in de kleuren rood (frambozen), groen (grenadine), bruin (champagnepils), geel (citroen) en wit (cider). Vanaf de jaren ’50 was het een groot succes in ons land, maar in 1973 ging het bedrijf failliet. Leuk feitje: in 2015 is Exota geherintroduceerd en weer verkrijgbaar in Nederland. Welke smaak dronk u het liefst?


Foto: ANP

2. Spoetnik

Spoetnik was een mixje die u zelf kon maken. Eerst wat koffiemelk en suiker in een beker en daar bovenop gazeuse of Exota. Het dikke, romige schuim kwam dan van onder naar boven en zie daar: spoetnik!

3. Riedel

Ook populair in de jaren zestig: sinas van Riedel. Dat zat in een bolle groene fles een rode dop die geen enkel kind kon opendraaien. Lezer Claas herinnert zich zijn eerste glaasje in 1963 nog: “Het was zaterdagavond, ik was acht jaar en vond het heerlijk!”

4. Snor cola

In de jaren zeventig was er Snor cola, ook wel ‘fris met schuim erop’. De flinke schuimkraag in het glas zorgde tijdens het drinken voor een schuimsnor. Zo leek u even stoer als bierdrinkende volwassenen. Echt populair werd het niet. In 1980 stopte Vrumona met de productie.

5. Sunkist

Sunkist zat in een piramidevormige kartonnen verpakking. Handig, want zo kon het makkelijk mee naar het strand, bijvoorbeeld. Er waren nog geen plastic flessen en sjouwen met zo’n grote glazen fles deed moeder liever niet. Dit was het alternatief. Ieder kind kreeg er één. Rietje erin en zuigen maar. Maar ook thuis kregen we ze. Suiker? Daar had niemand het nog over.

6. Shandy of sneeuwwitje

Was je een tiener in de jaren tachtig of negentig? Dan heb je vast ooit Shandy gedronken. Het was de opstap naar uw eerste biertje en bestond uit een klein beetje bier en vooral veel 7Up. Thuis zelf mixen kon ook, dan noemde men het een ‘sneeuwwitje’. Maar veel liever dronk u het voorgemixte drankje uit een fles: Shandy.

7. Perl van Hero

‘Vloeibaar fruit, verfrissend en gezond’ stond er op de eerste flessen frisdrank van het merk Hero in de jaren dertig. Perl was een soort appellimonade. Later kwamen er ook andere smaken zoals sinas, frambozen, grapefruit en cassis bij.

8. Joy

Joy was fris, sprankelend en exclusief. Dat straalde het groene buikflesje en de prachtige reclame-affiches ook uit. Je dronk het in de smaken citron, sinas of later ook cassis. Het merk is uiteindelijk overgenomen door Heineken en een stille dood gestorven. Heeft u het ooit gedronken?


Foto: door F.F. van der Werf via Het Utrechts Archief.

Auteur: Maartje Bressers
Bron: Plusonline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren