Abonnementen service: 035 - 2019505

Na de schok

In MAX Magazine 11 riep ik u op om bij de Provinciale Staten­verkiezingen uw stem te gebruiken omdat u dit jaar als kiezer echt het verschil kon maken. Me dunkt, dat heeft u gedaan op 15 maart…

De opkomst was – vooral onder ouderen – bijzonder hoog en de uitslag alleszeggend. De overwinning van de BBB, in één keer de grootste partij van ons land in de Staten en dus ook de Eerste Kamer, leg ik vooral uit als – naast een solidariteitssteun voor de boeren – een proteststem tegen de huidige coalitie. Van de stemmen op de BBB kwam 18 procent van kiezers die eerder op de VVD stemden, 14 procent van voorheen CDA-stemmers, 8 procent van D66 en 3 procent van CU. Met name ouderen gaven stem aan hun onvrede; maar liefst 70 procent van de BBB-stemmers is vijftigplus! En dat verbaast me niets. Neem alleen al de vastlopende verpleeghuiszorg en het pensioenstelsel dat het kabinet op de schop wil gooien. Wat dat laatste betreft heb ik hoop gevestigd op Caroline van der Plas, die op de verkiezingsavond op de vraag wat haar partij in de Eerste Kamer wil bereiken, antwoordde: naast de stikstofwet de pensioenwet tegenhouden. Op 30 mei worden de nieuwe senatoren gekozen. Het zou volkomen ondemocratisch, wat heet asociaal zijn als de vertrekkende Eerste Kamer tegen de nieuwe politieke verhoudingen in voor die tijd nog even snel de nieuwe pensioenwet zou aannemen.

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren