Abonnementen service: 035 - 2019505

Extra oren voor de koning

Hoewel ik waarschijnlijk erg bang zou zijn voor rondzwaaiende vliegenmeppers, zou ik best één dagje als vlieg in Den Haag willen vertoeven. Bij voorkeur op maandag, want deze dag heeft koning Willem-Alexander gereserveerd voor overleggen op Paleis Noordeinde.

Vooral de gesprekken met zijn adviseurs zou ik graag eens stilletjes, als een vlieg op de muur, willen toehoren. Op deze momenten wordt namelijk het koningschap gevormd, de agenda gevuld en de reacties vanuit de maatschappij en politiek besproken. Dat het tijdens deze vergadering soms een beetje kan knetteren is geen geheim. Op de bühne is het contact tussen de koning en zijn adviseurs weliswaar formeel, maar achter de schermen is de afstand een stuk kleiner. Dat moet ook wel, want in het huidige klimaat kan één verkeerde beslissing grote gevolgen hebben. De beruchte reis naar Griekenland heeft dat klip en klaar bewezen. Helaas trekt de koning een grens bij zijn privéleven. Zijn Persoonlijk Assistent, Eveline van den Bent, zou eventueel met hem mee kunnen denken over vakantie X of Y, maar de overige adviseurs zijn er voor de invulling van zijn publieke agenda, niet voor bemoeienissen met zijn vrije tijd. De taak van een adviseur omvat overigens meer dan het aanmoedigen en tegenspreken van de koning. In tien jaar tijd is de invulling van de koninklijke agenda sterk veranderd. Vroeger werd de mix van optredens bepaald aan de hand van de uitnodigingen. Anno 2023 krijgt de koning nog steeds honderden brieven binnen – zo’n 5 procent van alle uitnodigingen neemt hij aan – maar hij toont ook eigen initiatief. Als de koning of zijn adviseurs een bepaald onderwerp belangrijk vinden, worden organisaties benaderd met de vraag of de koning langs mag komen. Die belletjes verricht hij niet zelf, dat doen de adviseurs. Zij vormen dus de brug tussen het staatshoofd en de maatschappij. Op Paleis Noordeinde worden ze om die reden ook wel de extra oren en ogen van de koning genoemd.

ROYALTYJOURNALISTE Josine Droogendijk schrijft wekelijks over alles wat er speelt rond de koningshuizen en binnen- en buitenland. JOSINE beantwoordt ook uw vragen over dit onderwerp! Stuur een mail naar redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Ten Paleize’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren