Abonnementen service: 035 - 2019505

Jack Wouterse: ‘Voor het eerst koos ik met mijn hart’

Welk moment veranderde het leven van acteur Jack Wouterse? De keuze voor de toneelschool gaf een allesbepalende nieuwe richting aan zijn leven.

“Als jongere had ik geen idee wat ik wilde met mijn leven. De pedagogische academie maakte ik niet af, en inmiddels werkte ik als verkoper van afzuigkappen. Dat was ‘m ook niet. Op school vond ik de voordrachtlessen het leukst.

Misschien moest ik daar iets mee. Maar ik was te laat met aanmelden voor de toneelschool. In nog een jaar wachten had ik geen zin. Ik blufte dat ik mijn aanmeldformulier toch echt had verstuurd. En zo kon ik alsnog auditie doen. De keuze voor de toneelschool heeft mijn hele leven beïnvloed. Ik ben acteur geworden, ontmoette er mijn vrouw Els en werd als student jong vader van Koen (eveneens acteur, red.). Met die wending ben ik zo ongelooflijk blij. De timing klopte. Ik ben niet opgevoed met toneel, dat was toch iets raars bij ons thuis, maar ik genoot zo van deze wereld. De toneelschool voelde als thuiskomen. Voor het eerst koos ik met mijn hart.

Op het toneel voel ik mij lekker, of het nu in een gezelschap is of alleen. Hoewel ik een kluizenaar ben en misschien wel liever solo zware stukken speel over de onderkant van de samenleving. Een groot deel van het jaar woon ik ook in Spanje op een berg. Héél afgelegen. Nu zit Els voor een weekje in Nederland, en dan geniet ik net zo van het alleen zijn. Van de stilte en het wandelen met de hond langs de rivier. Els zat bij mij in de klas. Het eerste jaar zag ik haar niet staan, maar in het tweede jaar viel ik als een blok voor haar. Onze relatie groeide, en 44 jaar later zijn we nog steeds samen. We houden veel van elkaar, kunnen goed ruziemaken en gunnen elkaar ook een eigen leven.

Dat is belangrijk. Tussen ons is een vorm van gelijkheid. Én we hebben een geweldige zoon samen! Op mijn 21ste werd ik vader. Het ouderschap overkwam ons. Als je van elkaar houdt pak je dat op, niet lullen maar poetsen. Na de toneelschool werkten we in een circus, en leidden een reizend bestaan. Luxe? Daar waren we helemaal niet mee bezig. Een kind heeft niet veel meer nodig dan liefde. Later kregen we ons eigen circus. Koen was altijd bij ons. Vanaf zijn tweede speelde hij geregeld mee in onze acts. We hebben de mooiste zoon van Nederland opgevoed.Hij is écht goed gelukt: staat positief, liefdevol in het leven en is zelf vader van mijn kleindochter Jet. Ik ben zo trots op hem.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren