Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Waarom zijn brillen (soms) zo duur?

We kopen onze brillen bij de plaatselijke opticien en zijn daar zeer tevreden over. Maar ze zijn duur, de laatste bril kostte € 1.150. Nou hoor ik vaak van vrienden dat ze brillen kopen bij zaken als Hans Anders, waar ze goedkoper uit zijn en ook nog een tweede of derde bril gratis krijgen. Heeft dat met onze verzekering te maken? Nettie Jonker

Brillen worden vaak vergoed door de aanvullende verzekering en meestal niet door de basisverzekering. Maar veel zoden zet zo’n aanvullende polis niet aan de dijk. De hoogte van de brillenvergoeding varieert sterk per polis en is gemiddeld zo’n 150 euro per jaar.

Dat de grote ketens zo kwistig strooien met tweede en derde brillen, zegt iets over de inkoopprijs. Veruit de meeste brillen komen uit China, waar ze een paar euro kosten, inclusief vervoer naar Europa. Het proces van glazenslijpen, dat vaak nog wel in Europa gebeurt, is geheel geautomatiseerd en kost brillenverkopers niet meer dan een tientje. Dan begrijp je waarom de grote ketens constant actie kunnen voeren om hun brillen aan de man te brengen. Die kleinere opticien haalt zijn brillen ook in China, maar rekent nog veel hogere marges.

Dat is de prijs voor een optimale service en de keuze voor wat exclusievere modellen. Maar ik ben het met u eens, de prijsverschillen zijn wel erg groot. En dat geldt ook voor de hoorapparatuur.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren