Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn moeder wil dat ik vlak bij haar kom wonen

Ik ben zodra ik kon het platteland waar ik ben geboren ontvlucht naar de grote stad. Het benauwde me te veel en ik heb nooit spijt gehad van die stap. Maar voortdurend zit mijn moeder – inmiddels weduwe – mij te pushen om terug te keren naar ‘ons’ dorp. Telkens stuurt ze mij een berichtje als weer een huisje te koop komt. Maar ik moet er niet aan denken… Gwendolyn

Uw moeder gaat kennelijk als alleenstaande door een moeilijke tijd en daarbij maakt het niet uit hoe lang geleden uw vader is overleden. Na het heengaan van een partner is voor de achtergeblevene het leven een grote uitdaging. Verdriet moet verwerkt worden en zowel het huidige leven als de toekomst vereist een andere invulling.

Een jarenlange intieme verbintenis zorgt voor veiligheid, zowel in de dagelijkse ervaringen als voor de verwachtingen en invulling van de toekomt. Samen kan je immers alles aan. Wat er ook gebeurt: je zorgt voor elkaar. Dat zorgen voor elkaar en dus die veiligheid is zij nu kwijt. Ik denk dat uw moeder dat gevoel van emotionele en praktische (!) veiligheid weer probeert te creëren door u te verleiden vlak bij haar te komen wonen, want dat zorgt automatisch voor inniger contact tussen u beiden.

Daarnaast kan het ook zijn dat zij dermate geconfronteerd is met ‘het eindige’ dat ze koste wat kost u zo veel mogelijk wil tonen hoeveel ze van u houdt. Iedere dag zonder u, van wie ze zo veel houdt, in haar nabijheid is wellicht in haar gevoel nu een verloren dag. Maar u heeft uw eigen leven vormgegeven, bent gelukkig en wil niet terug, hoeveel u ook van uw moeder houdt. Wees eerlijk en benoem de reden waarom u nu zo gelukkig bent in de stad en niet meer terug wilt naar het platteland, maar vraag haar ook waarom zij zo graag wil dat u verhuist. Haar antwoord kan bijdragen aan een simpeler oplossing dan te verhuizen: Ongetwijfeld heeft ze behoefte aan meer contact. Aan u beiden hoe dat vorm te geven. Vaker bellen, of een vaste dag afspreken om samen leuke dingen te doen (dus niet even een koffiebezoekje) kan wonderen verrichten voor u beiden, want ja, het leven is eindig.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren