Abonnementen service: 035 - 2019505

Goud in handen

heeft goud in handen. Althans, spreek­woordelijk goud dan, uw MAX magazine is namelijk het omroepblad met de grootste betaalde oplage. In tien jaar tijd gestegen naar de top. Dat is knap, want al jaren is het hommeles met de rest van de gidsen.

Het blad is een magische grabbelton vol verhalen en informatie. Voor elk wat wils. Je grijpt als lezer nooit mis. Omroepbladen kennen een lange geschiedenis. Ze staan voor de verzuiling die ons land zo lang kenmerkte. Als ik bij een vriendje thuis was, kon je aan het omroepblad zien waar de ouders voor stonden. Dat begon allemaal in Hilversum bij de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek die radio’s maakte. Zij begonnen in 1923 de Hilversumsche Draadloze Omroep. Daarmee was het omroephek van de dam. In 1924 volgden de protestanten met de NCRV. In 1925 de katholieken met de KRO en de noeste arbeiders met de VARA. De VPRO in 1926. Al vanaf de eerste fatsoenlijke radioprogramma’s was er behoefte aan hoe laat, wie, wat, waar. Het waren in die tijd vooral bladen die hun achterban bedienden met allerhande stichtelijke zaken en beschaafd vermaak.

Dat was ook terug te zien in de klinkende namen van de bladen als de ‘Katholieke Radio Gids’ (KRO) en ‘Christelijk Tijdschrift Voor Radio’ (NCRV). Alleen de VPRO volgde hun bekende eigen koers met de titel ‘Vrije Geluiden’. Na de intrede van televisie in 1951 werd het allemaal anders. Helemaal toen daar in 1964 nieuwe omroepen als Veronica en de TROS bij kwamen. Die laatsten werden door de bestaande omroepen gezien als indringers met louter plat vermaak. Dat dat vermaak wel in de smaak viel, bleek uit de enorme oplagen in de jaren tachtig en negentig van de ‘TROS Kompas’ en ‘Veronica Magazine’.

In die toptijden van de omroepgidsen vielen er miljoenen bladen door de Nederlandse brievenbus. De afgelopen twintig jaar kwam daar de klad in. De verzuiling verdween en daarmee de achterban die een eigen gids wenste. Oplagen daalden. Dat was het moment dat MAX besloot een blad te starten. Tegen de bladenwind in na tien jaar dus de grootste. U heeft goud in handen. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren