Onze man of vrouw in…
Iets verderop in dit prachtige weekblad leest u een mooi verhaal over het noeste werk van Marieke de Vries als buitenlandcorrespondent voor de NOS in de USA. Een bijzonder beroep, kunnen we stellen, met een even zo bijzondere geschiedenis. Al sinds het ontstaan van radio en later televisie willen we het nieuws van over de grens uit eigen hand, sterker, mond horen. Dat was in die beginjaren technisch aanpoten. De radio had gelukkig de telefoon als hulp.
Zo kropen we thuis rondom dat magische luisterkastje en hoorden wij uit eerste hand vreugdevolle en tragische gebeurtenissen voorbijkomen. De – vaak krakerige – lijn met de Nederlandse stem van onze man of vrouw uit dat buitenland was genoeg om dicht bij dat ver-weg-nieuws te zijn.
Die stem leek soms zelfs van de maan te komen, zo bleek bij de Apollo-vluchten. De techniek kon inmiddels livebeeld vanaf de maan brengen. De NTS, voorloper van de NOS, deed dat op tv via Henk Terlingen (‘Apollo Henkie’). Voor de radio was dat Klaas Jan Hindriks, buitenlandverslaggever van het ‘AVRO radiojournaal’. Maar niet iedereen bleek zo ver weg te zijn als ze wilden doen geloven. Bij de lancering van de Apollo 9 in 1969 was er contact met ene dr. Jos Schadé. Deze was, volgens eigen zeggen, onderdeel van het medisch team van de NASA. Vanuit de controlekamer op Cape Kennedy te Houston vertelde deze hersenspecialist live over het astronautenwelzijn. Hindriks, ook in Houston, wilde deze dr. Schadé opzoeken. Hindriks vond hem niet, maar wel wat anders.
Dr. Schadé was helemaal geen lid van het medisch team en had bij Apollo 9 nooit in Houston gezeten. Schadé belde gewoon vanuit zijn woonplaats Warmond. Dichtbij leek heel ver weg. Een excuus van de NTS volgde. Nederland kent een bijzondere parade van correspondenten met klinkende namen als Fons van Westerloo, Bernard Hammelburg, Lia van Bekhoven, Margriet Brandsma, Jaap van Meekeren en MAX’ eigen Charles Groenhuijsen. Eén van de bijzondersten was Aad van den Heuvel. Na zijn indringende reportage uit 1968 over de honger in Biafra ontstond het woord ‘Biafrabuikje’. Dat is óók de taak van onze man of vrouw in…; om slecht ver-weg-nieuws heel dichtbij te brengen.
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren