Abonnementen service: 035 - 2019505

Door energietoeslag raak ik andere toeslagen kwijt

Ik heb alleen AOW en was dus superblij met m’n energietoeslag van 1.300 euro. Ik heb het geld, zuinig als ik ben, op mijn spaarrekening gezet. Maar wat blijkt? Nou heb ik net te veel geld op mijn rekening staan, waardoor ik geen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen meer krijg. Had ik het geld dan in een ouwe sok moeten stoppen?

Mevr. Dupuis

Ik weet dat het zo werkt. Er worden veel toeslagen verstrekt, maar als je net wat meer verdient, of wat meer spaargeld hebt, moet je het weer inleveren. Het is een grote zwakte in het systeem. Eigenlijk dwingt de Belastingdienst de mensen het geld gelijk weer uit te geven. U schrijft dat u eigenlijk gestraft wordt, omdat u zo zuinig bent en niet in de problemen wilt komen. U had wat geld opzijgezet voor een nieuwe batterij op uw elektrische fiets. Eerst sparen, dan uitgeven is uw devies. Maar de (belasting)regels suggereren eigenlijk iets anders: zorg dat je spaarrekening niet boven de 8.000 euro komt, want anders val je buiten bepaalde steunmaatregelen. Het zou goed zijn als het kabinet stopt met het volstrekt lukraak steunen van bepaalde inkomensgroepen. Allerlei inkomensafhankelijke uitkeringen kunnen elkaar in de weg gaan zitten en stimuleren calculerend gedrag, waar u terecht niet van houdt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren