Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Betutteling

De Vlaamse journaliste Ann Peuteman (49) sprak de afgelopen jaren met tientallen 75-plussers over ouder worden. Ze schreef er vele artikelen en drie boeken over, het laatste heet ‘Rebels’.

Het is verontwaardiging die haar drijft. Er is iets mis met de manier waarop we met ouderen omgaan; ze worden betutteld. Weinigen worden nog aangesproken op hun expertise of mening. Veel wordt beslist in hun plaats. Er is als oudere weinig ruimte om te blijven wie je bent, om datgene te blijven doen wat het leven echt de moeite waard maakt, om bij te dragen aan de samenleving. We stellen volgens Peuteman de verkeerde vragen aan ouderen. We focussen heel hard, en vaak terecht, op het comfort: heb je geen pijn, is het warm genoeg, heb je dorst? Maar we vergeten te vragen: is er iets wat je nog met je leven wil doen, wat wil je zelf? Daarvoor is een cultuuromslag nodig. Ouderen worden nu zelfs geweerd uit het actieve leven. Zo hanteren veel organisaties een leeftijdsgrens voor vrijwilligers. En het recht je eigen financiën te regelen wordt ouderen ontnomen; banken sluiten hun kantoren, je kan enkel nog op afspraak komen, alles moet online gebeuren…
Je zou er rebels van worden!

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren