Abonnementen service: 035 - 2019505

U bent mij niet vergeten

Over verplichte nummertjes kan onze koning goed meepraten. Iedere maandag wordt hij verwacht bij de secretarievergadering, tien woensdagochtenden per jaar ontvangt hij nieuwe ambassadeurs en zo zijn er nog veel meer afspraken waar ons staatshoofd niet zomaar onderuit kan.

Dat is op zich niet zo erg, maar als verbindende factor moet hij wel het land in kunnen. Dicht bij het volk, dicht op de actuele zaken. Om dit een plek te kunnen geven in zijn agenda, wordt ieder jaar gekozen voor een thema. Of beter gezegd: een sector. In 2018 stond de politie centraal, in 2019 de Nederlandse maakindustrie en in 2020 het openbaar vervoer. Welke sector dit jaar aan de beurt is, is inmiddels ook bekend; in 2023 zal de koning zich gaan verdiepen in het thema wonen. Ter voorbereiding ging hij onlangs al op stap met minister De Jonge. In de Utrechtse wijk Overvecht bezochten de heren een energieleverende flat; en passant werd ook nog een praatje aangeknoopt met enkele bewoners. Het leverde mooie beelden op van de vorst en zijn volk. Daarom denk ik ook dat de keuze voor ‘wonen’ een hele slimme is. Iedereen in Nederland is namelijk betrokken bij dit thema, van dak- en thuislozen tot villabewoners. Hoewel de koninklijke agenda vanwege het tienjarig regeringsjubileum misschien nog wat voller zal zitten dan voorgaande jaren, hoop ik dat we de koning dit jaar toch zien verschijnen in rijtjeshuizen, studentenkamers, flats en bejaardentehuizen. Om daar van het volk te horen hoe de wereld achter de CBS-cijfers eruitziet. Het zal zijn populariteit ongetwijfeld goed doen, want de mooiste royaltyfoto van 2022 werd gemaakt toen de koning op bezoek ging bij Annie Gerritsen-Foulon (89). Deze mevrouw woont in een prachtig woonwagenkamp in Zeist en kreeg de koning thuis op de koffie. “U bent mij niet vergeten”, zei ze, terwijl ze de koning stevig bij zijn arm greep. Dat is toch wat we van een staatshoofd willen zien?

Josine

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren