Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo herkent u een goed dieet om af te vallen

Voor veel mensen klinkt een afslankdieet als een korte periode waarin u keihard uw best doet met minder eten en meer sporten, totdat u op een streefgewicht bent. Maar wanneer u stopt met het dieet, ligt een terugval in oude gewoontes op de loer. Maak daarom een weloverwogen keuze uit het woud aan afvaldiëten.

Het moet bij u passen

Een strenge crashkuur is geen goed idee. Het is namelijk onmogelijk om bij heel weinig calorieën toch voldoende vezels, essentiële aminozuren, vetten, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het is belangrijk om een dieet te vinden dat gezond is en echt bij u past. Laat u niet leiden door hypes en modeverschijnselen. Wat bij de buurvrouw perfect werkt, kan bij u helemaal niet passen. Voor sommige mensen werkt het om minder koolhydraten te eten, terwijl anderen echt niet zonder hun boterhammen kunnen. De een vindt het fijn om krachttraining te doen in de sportschool, terwijl een ander liever wandelt in het bos of op het strand.

Welk dieet u ook kiest, pak het stap voor stap aan. Begin met veranderingen die gemakkelijk lukken en die u lang kunt volhouden. Het mooiste is als u die veranderingen blijvend in uw eet- en leefpatroon kunt inbouwen. Dat betekent dat uw “dieet” niet van korte duur is, maar dat u nieuwe gewoontes ontwikkelt die blijvend zorgen dat u op gezond gewicht blijft.

Goede voeding

Maar welk afvaldieet is dan gezond en geschikt? Om te beginnen moet het natuurlijk alle voedingsstoffen leveren die u nodig hebt. Niemand zit te wachten op voedingstekorten. Een goed dieet bestaat daarom altijd uit écht eten. Maaltijdvervangers en eiwitshakes kunnen u misschien tijdelijk helpen om af te vallen. Maar ze zijn lastig vol te houden, omdat gezondere voedingskeuzes maken het beste werkt als die keuze aantrekkelijk is. Op saaie shakes en maaltijdvervangers raakt u snel uitgekeken en daarbij leveren volwaardige en onbewerkte producten veel meer voedingsstoffen op.

Zoekt u naar meer verzadiging? Kijk dan of u genoeg eiwitten toevoegt aan uw maaltijden. Veel eiwitten zitten in vis, vlees, eieren, kwark, yoghurt, kaas en peulvruchten.

Ook vezels zorgen ervoor dat u lang verzadigd bent. Vezels zitten in volkoren graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en aardappelen. Met name van groenten eet u nooit te veel. Streef naar minimaal 250 gram groenten per dag, maar (veel) meer mag ook. Eet groenten bij de lunch, het avondeten en tussendoor. Probeer bijvoorbeeld bij het avondeten de helft van uw bord te vullen met groenten. En wees niet bang voor vet. Ook vet zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel.

Bewegen hoort er écht bij

Een half uur bewegen per dag is de norm voor gezonde mensen. Maar als u wilt afvallen, is dat volgens deskundigen niet genoeg: streef dan naar een uur per dag. Verwacht niet dat u puur van meer bewegen ook veel afvalt, het gaat om de combinatie van gezonde voeding en meer bewegen. Lichaamsbeweging heeft bovendien een gunstig effect op uw stofwisseling, op het regelen van uw bloedsuiker en de bloedsomloop. Het beste is om de hele dag door wat actiever te worden. Minder zitten en meer wandelen, fietsen, huishoudelijke klusjes doen of tuinieren. Alles telt mee!

Weg met de lege calorieën

Stap 1 bij afvallen is altijd: weg met de lege calorieën zoals in koek, snoep, snacks en frisdrank. In de gemiddelde Nederlandse voeding wordt maar liefst een kwart van alle calorieën geleverd door snacks en frisdranken. Probeer deze “lege” producten weg te laten uit uw voedingspatroon. Dat kan stap voor stap, door bijvoorbeeld de middagsnack te vervangen door een gezonde snack.

Maak een plan

We leven in een dikmakende maatschappij. De hele dag door kunt u eten kopen, ziet u reclames voor eten en mensen om u heen die eten. Het kost best veel zelfbeheersing om aan al die prikkels weerstand te bieden. Wat helpt is om volgens een plan te werk te gaan. Zoek lekkere recepten voor uw maaltijden (en schrijf ze op in een leuk receptenboek), haal veel groenten en fruit in huis, doe boodschappen met een gevulde maag en zorg dat u altijd een gezonde snack bij zich heeft.

Spreek met uzelf af om bewust te proeven, pauzeer regelmatig tijdens het eten en luister naar de signalen van uw lichaam. Rustig eten en goed kauwen zorgt dat u vanzelf minder calorieën binnenkrijgt én dat u meer geniet van de maaltijd.

Bedenk: een dieet gaat nooit in één keer goed

Veel mensen vinden dat hun afslankdieet altijd goed moet gaan. Maar te strikt of té gezond is niet reëel, zeker niet als u meerdere dingen tegelijk wilt veranderen. Daarbij is het helemaal niet erg om af en toe te genieten op een feestje, vakantie of borrel. De kunst van afvallen is dat u daarna weer de draad oppakt en met goede moed verder gaat met het aanpassen van leefgewoontes. Als het niet lukt, zoek dan hulp! Bijvoorbeeld bij een diëtist, een gewichtsconsulent of een personal trainer.

Samengevat: Zo herkent u een goed afslankdieet:

  1. Het bestaat grotendeels uit volwaardige, onbewerkte voedingsmiddelen.
  2. Er is een groot aandeel voor groenten en fruit en het dieet bevat voldoende eiwitrijke producten.
  3. Er komen niet of nauwelijks producten met lege calorieën in voor.
  4. Het is geen crashkuur: het bevat minimaal 1400-1500 kilocalorieën per dag en voldoende vitamines en mineralen. Twijfelt u? Laat dan het dieet beoordelen door een diëtist.
  5. Het is niet van korte duur, maar juist gericht op de lange termijn.
  6. Bewegen is een vanzelfsprekend onderdeel van het dieet.

Auteur: Mary Stottelaar
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren