Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoe verwerk je verlies?

Het verlies van een dierbare zit in vrijwel elke speelfilm. Of het nou de moeder van ‘Bambi’ is, de sterfscène van ‘The Godfather’, het tranentrekkende liefdesverdriet in ‘Love Story’ of de dood van Monique van de Ven als Olga in ‘Turks Fruit’. Geen enkel filmdrama kan zonder een sterfgeval.

De vraag die altijd gesteld wordt is: hoe gaan de nabestaanden om met dit verlies? Een indrukwekkend en ook nog waargebeurd rouwproces zag ik onlangs in de Franse speelfilm Vous n’aurez pas ma haine (‘Mijn haat krijgen jullie niet’), gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van Antoine Leiris. Misschien herinnert u zich het nog. Door de aanslagen in Parijs op die helse dag, 13 november 2015, kwamen op diverse locaties honderden mensen om het leven. Onder meer in het Bataclantheater waar de rockband Eagles of Death Metal optrad. Honderddertig mensen verloren in de volgepakte zaal het leven, onder wie de echtgenote van Leiris die met een huisvriend naar het concert was gegaan.

Leiris werd wereldberoemd toen hij op Facebook een paar dagen na het verlies van zijn vrouw een ontboezeming plaatste waarin hij de daders van de aanslag toebeet dat zij zelfs zijn haat niet verdienden. Een indrukwekkende verklaring die een paar dagen later op de voorpagina van het dagblad ‘Le Monde’ belandde. Daarna was Leiris niet meer uit de media weg te denken. Over deze man, die met een zeventien maanden oude zoontje achterbleef, gaat ‘Vous n’aurez pas ma haine’. Te zien is hoe hij het verdriet van zijn vermoorde vrouw probeert te verwerken, hoe hij de jurk voor haar begrafenis uitzoekt, zijn zoontje moet troosten en het leven weer wil omarmen.

De kijker krijgt een diepe blik in zijn beschadigde ziel. Zelden heb ik een film gezien waarin rouwverwerking zo intens voelbaar is gemaakt. Natuurlijk, we praten over extreme omstandigheden, maar iedereen die een geliefde heeft verloren herkent zich in Leiris. speelfilm – Nu in de bioscoop

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren