Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Gelukkig samen voor de buis

Op 19 januari viert prinses Margriet haar tachtigste verjaardag. Ik heb haar weleens de werkbij van de Nederlandse koninklijke familie genoemd. Voor zowel Juliana als Beatrix en ook voor Willem-Alexander is ze achter de schermen een hardwerkende en zeer betrouwbare kracht geweest. Inspanningen waarvoor ze zelden de eer en de beloning ontving die anderen wel kregen.

Margriet is ondanks haar gevorderde leeftijd een fitte en vlotte vrouw. De laatste jaren lijkt het wel of ze er steeds beter uit gaat zien. Flink afgeslankt – als gevolg van corona zegt ze – en daarnaast een optimistische uitstraling die ze mijns inziens voor een belangrijk deel te danken heeft aan haar gelukkige huwelijk met prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Ze is de enige van de vier dochters van Juliana en Bernhard die het is gegeven om oud te worden met haar huwelijkspartner. Die partner werd aanvankelijk niet bepaald positief ontvangen in het land, maar inmiddels weten we dat de eigenzinnige keuze van Margriet de juiste is geweest. En die liefde is wederzijds. Pieter, die zijn vrouw na 55 jaar huwelijk nog altijd liefkozend ‘vonk’ of ‘vlam’ noemt, houdt het leven van beiden leuk en interessant. “Je moet zorgen dat je elkaar altijd wat te vertellen hebt”, zo verklapte hij me eens het geheim van hun gelukkige huwelijk.

Hij is een ander type dan zij. Margriet staat vrolijk in het leven en gaat met de tijd mee, maar Pieter wil zich nog weleens – somber over het wereldleed – terugtrekken op z’n studeerkamer. Pieter is lid geworden van de koninklijke familie dankzij z’n schoonmoeder Juliana die het fantastisch vond dat hij een gewone burger was. Pieter en Juliana hadden een goede ‘klik’ en vonden elkaar met regelmaat in een bijna duivelse vorm van humor. Margriet gaat met de tijd mee door regelmatig met haar kinderen te facetimen en hun instagram-belevenissen te volgen, al gaat dat niet van harte. Ze vindt al dat social media-gedoe maar koud en afstandelijk. Warmte haalt ze op de donkere dagen uit het samenzijn met haar Pieter. We weten dat ze graag avonden met hem doorbrengt op de bank voor de televisie. Ze zijn gek op Britse detectiveseries als ‘Midsomer Murders’ en ‘Inspector George Gently’. Ook genieten ze van herhalingen van ‘Miss Marple’, maar dan wel de oorspronkelijke met Margaret Rutherford in de hoofdrol. En dan liggen natuurlijk hun twee borderterriërs op schoot. Pieters hond heet Clancy, genoemd naar zijn favoriete whiskeymerk waarvan hij op die tv-avonden graag een glaasje drinkt.

Margriet houdt het – net als haar moeder – liever bij oude jenever, zo koud mogelijk. Zou zij haar hondje Bols genoemd hebben? Veel van hun dromen zijn al uitgekomen, toch hebben ze nog één grote wens samen. In hun eerste huwelijksjaar is het jonge stel naar de Noordpool getrokken waar ze onvergetelijke dagen doorbrachten met de lokale bewoners, de Inuiten. Graag zouden Pieter en Margriet die plek nog een keer bezoeken om de mensen daar een hart onder de riem te steken, nu de Inuiten door de opwarming van de aarde hun habitat letterlijk zien wegsmelten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren