Abonnementen service: 035 - 2019505

Zorgt koud weer ervoor dat batterijen sneller leeg zijn?

Misschien is het u al eens opgevallen: met koud weer lijkt het wel alsof de batterij van uw telefoon sneller leegloopt. Of de batterijen van de rookmelder zijn ineens aan vervanging toe in de winter. Heeft dat met kou te maken?

Het ligt niet aan het sneller leeglopen van de batterij, maar aan de chemische reactie die door kou wordt veroorzaakt. Dat legt Petra de Jongh, hoogleraar Katalysatoren en Materialen voor Duurzame Energie aan de Universiteit van Utrecht, uit aan NRC. Het heeft te maken met het pendelen tussen twee polen, een positieve pool en een negatieve pool. Lithiumionen zitten normaal gesproken graag aan de positieve kant en wanneer u de batterij oplaadt, gaan ze gedwongen naar de negatieve kant. Is uw batterij opgeladen of stopt u met opladen? Dan gaan de lithiumionen weer naar de positieve kant.

Van koud naar warm

Hoe kouder het wordt, hoe langzamer de lithiumionen heen en weer pendelen. Uw telefoon kan dan van een volle batterij ineens uitvallen. Gaat u daarna naar een warme ruimte, dan kan het zo zijn dat u, als u hem weer aanzet, een nog bijna volle batterij hebt.

U kunt helaas weinig tegen dit fenomeen doen. De reactie van de lithiumionen is niet sneller terug te draaien dan door de telefoon (langzaam) warm te laten worden.

Bron: NRC.nl / PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren