Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mijn vader kan de oorlog niet loslaten

De laatste tijd als ik mijn hoogbejaarde vader spreek, vertelt hij altijd dat hij slecht geslapen heeft. Hij heeft nachtmerries over wat hij in de oorlog als klein jochie heeft meegemaakt. Over die herinneringen is hij altijd wat vaag en ik vraag me af of ik wel moet doorvragen. Misschien lucht het hem op als hij zijn ervaringen kan delen, maar misschien zijn die wel zo pijnlijk, dat ik daardoor juist meer kapotmaak. Wat adviseer jij me?                                                                                                  Margot

Herinneringen kerven zich in het hart. Als het mooie zijn, dan is er geen vuiltje aan de lucht en kunnen we er jarenlang op teren, maar als het nare, onverwerkte ervaringen zijn, dan kunnen ze ons een heel leven parten spelen.

Wat denk ik belangrijk is, is proberen te achterhalen wat uw vaders nachtmerries opwekt. Bewust of onbewust. Zijn het de talkshows en journaals die, met alle berichten over de oorlog in Oekraïne, hem onrustig maken en alles weer opwekken? Dan kunt u hem aanraden daar zo weinig mogelijk naar te kijken. Maar ook onregelmatig gaan slapen of ‘s avonds te lang nog naar tv kijken kan de nachtrust op een dergelijke manier verstoren, omdat uw vader dan niet fit genoeg is om de (onbewuste) angst te beteugelen. Het zal inmiddels moeilijk voor hem zijn nog vertrouwen te hebben in een nacht zonder dat hij al die ellende nogmaals moet ervaren en wellicht is hij in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Tijd om er iets aan te doen.

Natuurlijk kunt u, zodra uw vader het heeft over zijn nachtmerries, vragen of hij over de inhoud wil vertellen, hoe hij die nachtmerries ervaart, hoelang hij daarna wakker blijft en of die angst de rest van de dag in zijn lijf blijft zitten. Gaandeweg zal hij het vast fijn vinden een luisterend oor te hebben. Immers, dat hij zijn ervaring niet heeft verwerkt is wel duidelijk en praten is het begin van heling en wie weet van een traject bij een psycholoog. Voor meer informatie kunt u eens googelen op ‘ouder worden 2e WO’, ‘therapie oorlogsherinneringen’ of ‘Arc Centrum ‘45’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren