Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pensioenles

Als er één ding pijnlijk duidelijk is geworden tijdens het debat vorige week in de Tweede Kamer over de nieuwe pensioenwet, is dat het schrikbarend lage kennisniveau van de woordvoerders van de politieke partijen op dit belangrijke gebied.

Het gaat nota bene om de grootste wijziging van de sociale zekerheid in honderd jaar; 1.500 miljard euro pensioenvermogen wordt herverdeeld over individuele pensioenpotjes. Maar wat de gevolgen zijn voor de gepensioneerden en deelnemers kan het kabinet niet zeggen. ‘Iedereen gaat erop vooruit in het nieuwe stelsel’ was de belofte, maar dat wordt absoluut niet aangetoond met cijfers. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de wet doordrukken en negeren pensioenexperts die in een brandbrief waarschuwen dat dit kan uitlopen op een drama.

De omzetting is onverantwoord, zeker in deze tijd van economische onzekerheid en hoge inflatie. De koopkrachtbelofte is geen stuiver waard; het stelsel wordt complexer, ondoorzichtiger en krijgt een open eind. Wie dit in een geweldige inhoudelijke bijdrage van bijna twee uur feilloos aantoonde, was Pieter Omtzigt. Hij legde exact bloot wat er mis is aan de nieuwe opzet en gaf zijn mede-Kamerleden én minister Schouten een les in pensioenen, waarin hij de hele wet omverblies.

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren