Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De peildatum voor het spaargeld komt eraan!

Wanneer één van de partners overlijdt, wat is dan de peildatum voor het vaststellen van het vermogen? Uiteraard het bedrag op de spaarrekening, maar telt het bedrag op de betaalrekening ook mee?

R. Zoutendijk

De peildatum voor het vermogen in box 3, dus voor het spaargeld, komt er nu snel aan. Die is 1 januari. Dan meet de Belastingdienst de hoogte van ieders vermogen voor het hele komende jaar. Dus al heb je maar ‘even’ wat meer geld op de rekening staan, het telt voor alle maanden.

Dat is voor velen natuurlijk erg belangrijk. Bij zowel zorg- als huurtoeslag is er een vermogenstoets. Heb je te veel spaargeld, dan heb je geen recht op deze toeslagen. Als je de toeslagen al gekregen hebt, omdat je je spaartegoed niet goed in de gaten gehouden hebt, moet je ze terugbetalen. Het kan op een paar euro hangen. Ik krijg regelmatig brieven van lezers die verrast worden door de hoogte van het spaartegoed. Ze vragen of er achteraf nog wat aan te doen is. Het antwoord is nee. Het is dus zaak om in december het spaarbedrag goed te bekijken. Als u van plan was in januari of februari een grote uitgave te doen, is het misschien zinvol die al in december te doen. Daar is niks onwettigs aan. Het vermogen is overigens niet alleen het bedrag dat je op je spaarrekening hebt staan.

Ook het geld van de betaalrekening hoort erbij, net als het geld dat je in je huis hebt liggen, of de waarde van aandelen of obligaties. De peildatum van 1 januari geldt ook na een overlijden, als de erfenis verdeeld moet worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren