Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik heb nog geen rookmelder, Ben ik dan wel verzekerd?

Woningbouwverenigingen zijn verplicht per 1 juli rookmelders te plaatsen. Maar onze vereniging is tot nu toe in gebreke gebleven. Het blijkt dat ze de datum niet gehaald hebben. Ze hebben uitstel gekregen. Ik ben het daar niet mee eens. Als er nou brand uitbreekt, wie moet de schade dan vergoeden?

H. Hollander

In principe was in elke woning op elke verdieping per 1 juli een rookmelder verplicht. De rookmelders kosten ongeveer 25 euro per stuk. Je kunt ze ook laten plaatsen. Dat kost alles bij elkaar zo’n honderd euro. Het is wel duidelijk waarom vooral brandverzekeraars gepleit hebben voor deze wet. Waar rook is, is vuur en daarvoor kan je maar beter zo snel mogelijk gewaarschuwd worden.

Denk daarbij niet alleen aan een grote uitslaande brand, maar vooral aan al die kleine ongelukjes, vooral in de keuken, waarvan je de schade door snel te handelen kunt voorkomen of beperken. Intussen hebben al best veel woningeigenaren aan die verplichting voldaan, ook al omdat ze al sinds 2003 verplicht standaard geplaatst worden in nieuwbouw­huizen. Particulieren in oudere woningen zullen langzaam maar zeker wel volgen. Woningbouwverenigingen hebben in z’n algemeenheid wel hun best gedaan de melders voor 1 juli te plaatsen. Maar vaak is dat, net als bij u, niet gelukt. Ze hebben uitstel gevraagd en gekregen.

Ze zullen in de loop van dit jaar wel opgehangen worden en anders begin volgend jaar. U hoeft in elk geval niet bang te zijn dat de inboedel- en opstalverzekeraars eventuele brandschade niet willen vergoeden als er nog geen rookmelders geplaatst zijn. Daarvoor moeten ze eerst hun polisvoorwaarden veranderen. Ik heb niet de indruk dat ze daar heel erg veel haast mee maken. Er zitten heel veel juridische haken en ogen aan. Maar als echt blijkt dat de rookmelder een cruciale rol speelt bij brandpreventie, kan de premie ook omlaag…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren