Arme Amalia
Beveiliging: je zult maar gedwongen worden het te hebben. De kinderen van Amerikaanse presidenten kunnen ervan uitgaan dat ze de rest van hun leven met beveiliging te maken hebben. En dat geldt ook voor de belangrijkste royals. Het is iets van de laatste decennia en waarschijnlijk één van de gevolgen van het internet en de multimedia.
Met een paar handelingen ben je er op internet redelijk snel achter waar iemand woont. En kwaadwillenden kunnen daar hun voordeel mee doen. Jaren geleden kwam er bij alle hoofdredacteuren een brief binnen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, toen nog afgekort als NCTb en inmiddels NCTV genoemd. Het dringende verzoek werd gedaan om de huizen van de leden van de koninklijke familie niet meer in beeld te brengen. De paleizen mochten natuurlijk nog wel, maar de privéhuizen niet meer. Belachelijk, vond ik toen.
En toen ik dus hoorde dat prins Maurits en prinses Marilène een nieuw huis hadden gekocht in Amsterdam, besloot ik het gewoon te plaatsen. Er volgde niet veel later een soort van straf. De prins en de prinses waren door Disneyland Parijs uitgenodigd voor een weekendje met de kinderen. Dat leverde leuke foto’s op en de Rijksvoorlichtingsdienst nodigde een aantal fotografen uit, maar niet die met wie ik samenwerkte. Men liet ook duidelijk weten dat men ervan uitging dat ik deze foto’s niet zou plaatsen. Ik vind die straf nog steeds overdreven, maar ben wel anders gaan denken over het verzoek van het NCTb van destijds. De tijden zijn veranderd. Ik herinner me nog de collega die apetrots meldde dat hij als eerste de Amsterdamse woning van prinses Amalia bekendmaakte.
Het was inderdaad een scoop, zoals we dat in journalistenkringen noemen. Het huis waar de toekomstige koningin haar studententijd zou doorbrengen kwam daarna volop internationaal in het nieuws. Inclusief de naam van de gracht en het huisnummer. Er werden vele foto’s gemaakt die overal werden gepubliceerd. Vlak voordat de prinses er ging wonen liet de veiligheidsdienst de herkenbare rode voordeur nog in een andere kleur schilderen. Maar veel maakte het niet. Binnen enkele weken werd duidelijk dat de Prinses van Oranje er niet veilig was en eigenlijk ook niet onbekommerd de stad in kon. Het studentenleven en de daarbij horende vrijheid was voor Amalia onmogelijk, zo bleek. De prinses moet vooralsnog bij haar ouders blijven wonen. Het was voor de journalist een mooie scoop. Maar was het ’t waard?
Agenda 2022 Koninklijk huis
14 november
Prinses Beatrix is bij het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 in het DeLaMar Theater, Amsterdam.
18 november
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn bij het bal van de Netherland-America Foundation in New York.
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren