Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Strijd om veilige trap met lift

Gemeentes zijn niet gealarmeerd om trapliften in woningen te verplaatsen als die niet goed zijn geplaatst. Hiermee houden gemeentes onveilige situaties in stand.

Dit blijkt uit meldingen die binnenkomen bij Meldpunt. De redactie toonde eerder aan dat een trap vaak onveilig wordt als een traplift aan de muurzijde wordt geplaatst. Want wie dan nog te voet naar boven of beneden wil, zoals de partner, mantelzorgers of thuiszorgpersoneel, moet dat via te smalle traptreden en zonder trapleuning doen. Dit is in strijd met de bouwregels. Maar wie zich met het Bouwbesluit in de hand bij z’n gemeente meldt, krijgt vaak nul op het rekest. Zo ook familie Ter Haar uit Hengelo en familie Smit uit De Ronde Venen.

Hun trap is onveilig, maar de gemeente wil niets aan de onveilige situatie doen, ook niet na herhaaldelijk klagen. De beoordeling of de trap veilig is, laten de gemeentes over aan de leverancier van de traplift en dat is wettelijk gezien niet toegestaan. MAX Ombudsman Jeanine Janssen haalt verhaal en neemt contact op met de grootste trapleverancier: Otolift. Waarom plaatsen zij trapliften in strijd met de bouwregels? In Meldpunt op vrijdag 14 oktober om 19.50 uur op NPO 2.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren