Abonnementen service: 035 - 2019505

Opeens wil ze havermelk in haar koffie…

Al jaren drinken we met een groepje dames koffie, afwisselend bij een van ons thuis. Het is altijd heel gezellig. Vanuit het niets vertelde vorige week een van de dames dat ze lactose-allergie heeft en alleen nog maar havermelk in haar koffie wil. Nooit hebben we iets gemerkt van zo’n allergie en ik heb sterk het idee dat het een vraag om aandacht is of meedoen met een modegril. Moet ik nou gewoon die melk in huis halen voor de volgende keer?
Maya 

Ik begrijp dat u denkt dat zij het een beetje doet om de aandacht, gezien het feit dat u nooit iets aan haar heeft gemerkt. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat zij zich al tijden niet goed voelde, uiteindelijk naar de arts is gegaan en dat die een ‘lactose-allergie’ heeft vastgesteld. Dat u daar niets van wist kan komen omdat de symptomen van een lactose-intolerantie niet zo makkelijk bespreekbaar zijn tijdens een kopje koffie (velen halen koemelk-allergie en lactose-intolerantie door elkaar). Het betreft namelijk de darmen. Denk aan bijvoorbeeld een opgezette buik, misselijkheid, buikkrampen, winderigheid en diarree. Maar ook neerslachtige gevoelens kunnen opspelen. De wetenschap is erachter gekomen dat onze darmen in nauwe verbinding staan met onze hersenen en worden dan ook wel aangeduid als ons ‘tweede brein’. Al met al geen pretje dus en er zijn echt legio mensen die met dergelijke klachten gewoon door blijven lopen. Als zij inderdaad een lactose-intolerantie heeft, dan is het voor haar heel fijn als mensen daar rekening mee houden, maar ze kan natuurlijk ook zelf haar havermelk meenemen. Want wat moet u met een heel pak havermelk? Klachtenvrij kunnen leven is levenveranderend voor diegenen die er na een hele tijd achter zijn gekomen dat ze een intolerantie dan wel een allergie hebben. Wat betreft die modegril, daarmee bedoelt u vast de opkomst van de vele vegan-producten die door veganisten en door diegenen met een koemelk-allergie of een lactose-intolerantie met groot gejuich worden ontvangen. Wel, vegan is zij vast niet geworden – dan had u dat vast wel gehoord – dus geloof haar maar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren