Abonnementen service: 035 - 2019505

10x gratis musea in Nederland

Een uitje met de kleinkinderen, met vrienden een nieuwe collectie bewonderen of gewoon zelf op ontdekking: er zijn veel redenen om een museum te bezoeken. Maar toegangsprijzen slaan vaak een dikke deuk in de portemonnee. Gelukkig is dat niet overal. Wij hebben 10 gratis musea voor u op een rijtje gezet.

Hoewel we de toegangsprijzen (en openingstijden) bij het schrijven van dit artikel nauwkeurig hebben bekeken, kunnen er in de tussentijd wijzigingen hebben plaatsgevonden. Check daarom voorafgaand aan uw bezoek altijd de website van het desbetreffende museum.

1.  Binnenvaartmuseum – Dordrecht
Met een bezoek aan het Binnenvaartmuseum heeft u ongetwijfeld een leuk uitje voor de boeg. Aan boord van duwboot Rene Siegfried ontdekt u alles over de historie van de Nederlandse binnenvaart, maar komt u ook meer te weten over huidige innovaties. Loop door de machinekamer, voorpiek en duwbak van de boot en ontdek prachtige scheepsmodellen, bijzondere foto’s en historische voorwerpen uit de scheepvaart. Het Binnenvaartmuseum is iedere donderdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 16:00.

2. Landschapmuseum – Beek-Ubbergen
Wilt u even uitwaaien op Texel,  genieten van de Drentsche Aa of wandelen langs de Zeeuwse Bomendijk? Dat kan bij het Landschapmuseum in Beek-Ubbergen. Leer meer over Nederlandse natuur, maak kennis met de echte dassen en wandel door het prachtige Palland en de verschillende miniatuurlandschappen. Hier ontdekt u de pracht en praal van het Nederland in één dag. Het Landschapmuseum is alleen open op woensdag en zondag van 10:00 tot 17:00 en gesloten in de winterperiode (november t/m maart).

3. Futureland – Rotterdam
Midden in de Rotterdamse haven vindt u informatiecentrum Futureland. Kom alles te weten over hoe het havengebied de afgelopen jaren is gegroeid of neem een kijkje in de toekomst met een VR-bril en ontdek de havens van 2066. Ook kunt u de 360 graden bedrijven op de Maasvlakte bezoeken waar u met eigen ogen ziet hoe de enorme bulkcarriers worden gelost. Bezoek Futureland op dinsdag t/m vrijdag van 10:00-17:00 of zaterdag en zondag van 11:00-17:00.

4. Streekmuseum de Roode Tooren – Doesburg
Ga terug in de tijd en maak kennis met oude ambachten en de bijzondere geschiedenis van Hanzestad Doesburg. Van archeologische vondsten uit de steentijd tot Doesburgs zilver uit de 16e eeuw. Ook een nog werkende tabakskerverij, een compleet ingerichte kruidenierswinkel uit 1890 en maquettes van de stad rond 1560 zorgen voor een bijzondere reis door de eeuwen heen. De Roode Tooren is dinsdag t/m vrijdag open van 11:00 tot 17:00 en in het weekend van 13:00-17:00.

5. Bierreclame Museum – Breda
Bent u een bierliefhebber? Bezoek dan eens het Bierreclame Museum in Breda. Hier vindt u de grootste verzameling oude bierreclames van Europa van 1900 tot 1960. Van Nederlandse en Belgische tot Engelse en Ierse bierreclames en van bierglazen en viltjes tot reclameborden: u kijkt uw ogen uit. Wilt u ook een biertje proeven? Strijk dan neer in de biertuin of aan een van de oude cafétafeltjes. Bezoek het Bierreclame Museum op zondag van 11:00-23:00.

6. Beeldengalerij Het Depot – Wageningen
Tijdens een bezoek aan Het Depot komen kunst en cultuur, de mens en natuur op een indrukwekkende manier samen. Wandel door de sprookjesachtige tuinen of bekijk de tentoonstellingen met honderden beelden. In de beeldengalerij staat de ontplooiingskans van de hedendaagse kunstenaar centraal: van mensen voor mensen. Beeldengalerij Het Depot is geopend van donderdag t/m zondag van 11:00-17:00.

7. Rotterdams Radio Museum – Rotterdam
Luisterde u vroeger ook naar De familie Doorsnee op de radio? Of weet u nog wat u vroeger op tv keek? Ga terug in de tijd en bewonder de uitgebreide collectie radio- en televisieapparatuur in het Rotterdams Radio Museum. De vrijwilligers geven hier gratis presentaties en demonstreren graag hoe de verschillende apparaten werken. Herkent u de radio of tv die vroeger in uw woonkamer stond? Het Rotterdams Radio Museum is donderdag t/m zondag geopend van 13:00-16:00.

8. Historische Collectie Bevoorrading en Transport – Soesterberg
Bent u benieuwd hoe militairen vroeger bevoorraad werden? Of in welke voertuigen de verschillende troepen reden? Bij de Historische Collectie Bevoorrading en Transport komt u alles te weten over Intendance-, aan- en afvoertroepen, gravendienst en de opkomst van de moderne logistiek. Bezoek de Historische Collectie Bevoorrading en Transport op maandag, woensdag of vrijdag van 10:00-15:00

9. Het Behouden Blik – Groningen
Koekjes van Verkade, koffie van Douwe Egberts, toffees van Van Melle of Drostes cacao. Ze hebben allemaal één ding gemeen: vroeger bewaarden we ze in een blik. In het Behouden Blik in Groningen worden blikken van de bekendste merken van vroeger tentoongesteld. Soms zelfs met bijpassend servies of ander reclamemateriaal. Het Behouden Blik is elke donderdag geopend van 10:00-17:00.

10. Groninger Schaatsmuseum
Vroeger leerden we vaak al op jonge leeftijd schaatsen. Met de houten schaatsen die we vast bonden onder de schoenen stonden we uren op het ijs. Nu de winters steeds warmer worden is schaatsen op natuurijs geen vaststaand gegeven meer. Wilt u toch even terug naar toen? In het Groninger Schaatsmuseum vindt u een nostalgische collectie met oude foto’s, historische schaatsen, pamfletten en medailles uit de strenge winters van vroeger. Het Groninger Schaatsmuseum is zondag geopend van 12:00-17:00.

Bron: PlusOnline /  www.bespaarinfo.nl
Auteur: Joyce van Hout

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren