Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zorgverzekeraar kan deurwaarder inschakelen

Ik heb een kennis die een schuld heeft bij haar zorgverzekering. Nu blijkt dat die schuld bij een deurwaarder ligt. Ze kan die dus niet meer bij de zorgverzekeraar aflossen. Weet u hoe lang het duurt voordat je achterstand bij de zorgverzekeraar naar de deurwaarder gaat?

R. Knot

De vraag is hoe die schuld ontstaan is. Als de premies niet meer betaald worden, ontstaat er een vervelende situatie, die er na zes maanden toe kan leiden dat de verzekering wegens wanbetaling overgedragen wordt naar het CAK. Dat is een administratiekantoor dat een maandelijkse premie van 152 euro oplegt en de achterstallige premies van de zorgverzekeraar met alle mogelijke middelen, inclusief loonbeslag, wil innen. Maar wanbetalers blijven wel verzekerd voor de basisverzekering. Uiteindelijk krijgen deze mensen de deurwaarder op de stoep. Maar als de premie netjes betaald wordt en er een achterstand is bij het betalen van het eigen risico van 385 euro, zoals bij uw kennis, word je niet als wanbetaler verbannen naar het CAK. Oudere mensen boven de tachtig worden dan meestal gebeld of er geen sprake is van een vergissing en wellicht vervelende persoonlijke omstandigheden. Soms ook wordt er een welzijnsinstantie ingeschakeld om vast te stellen wat er aan de hand is. Maar na tien tot twaalf weken draagt de zorgverzekeraar de schuld ook over aan de deurwaarder. Dan kan je voor betaling niet meer terecht bij je zorgverzekeraar. Je hebt dan met de deurwaarder en zijn kosten te maken. Maar ook in dat geval houd je gewoon je polis voor de basisverzekering en blijf je dus verzekerd. Zorgverzekeraar geven hun klanten overigens de kans de kosten van het eigen risico, die toch flink kunnen oplopen, te spreiden over het hele jaar. Je betaalt elke maand een vast bedrag, dat aan het einde van het jaar een meevaller kan opleveren, als je niet ziek bent geweest. Overigens maakt ongeveer de helft van de verzekerden het eigen risico op.

Gelukkig met wat ik heb!
Hoe kan iemand klagen over 250.000 euro spaargeld en daarover spaartax te moeten betalen. Ik ben bijna 85 jaar. Altijd zuinig geleefd. Eigen huisje met hypotheek. Diep dankbaar met 15.000 euro spaargeld, AOW en pensioentje. Waarom zou ik klagen? Wel een probleem vind ik dat mijn twee dochters ieder 600 euro erfbelasting moeten gaan betalen. Maar toch, ondanks het recente verlies van mijn man, voel ik me een gelukkig oud mens.Mevr. R.E. Janssen

Wat een leuke mail van iemand die tevreden is. Het is een beetje een probleem van deze tijd dat het gras elders altijd groener lijkt. Dat is vaak niet zo, u beseft dat. Dat uw twee dochters erfbelasting moeten betalen, komt waarschijnlijk door het huis. Uw man is overleden, dan krijgen de kinderen een zogenoemd kindsdeel. Stel dat de hele erfenis 160.000 euro was, dan krijgt u de helft plus ook een kindsdeel. Het kindsdeel van uw kinderen bedraagt dan ongeveer 27.000 euro. Als we daar het belastingvrije gedeelte van aftrekken, kom je ongeveer op die 600 euro erfbelasting. Door de overwaarde van uw woning ben u eigenlijk rijker dan u dacht… Zo moet u ook het kapitaal van die meneer van 250.000 euro zien. Misschien woonde hij in een huurhuis, had hij helemaal geen aanvullend pensioen. Dan heb je echt wel wat eigen geld nodig om normaal te kunnen leven. Zeker in deze tijd.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren