Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kan ik mijn videorecorder blijven gebruiken?

Is mijn videorecorder nog te gebruiken in het digitale tijdperk dat in televisieland is aangebroken? Of kan ik er alleen nog oude opnames op afspelen? K. Burgler

De meeste providers hebben het analoge signaal van vroeger uitgeschakeld en bieden alleen nog een digitaal signaal. En dat betekent dat uw oude videorecorder voor opnames van tv-programma’s waardeloos is geworden. U kunt er alleen nog videobanden met fi lms of eerder opgenomen programma’s op terugkijken.

ER IS EEN ALTERNATIEF
Maar hoe neemt u dán een programma op? Bij veel providers biedt uw decoder (het kastje onder de televisie) via uw afstandsbediening ook de mogelijkheid programma’s op te nemen. Deze programma’s worden elders op het netwerk van de provider voor u opgeslagen. Daarna kunt u terugkijken op een moment dat het u uitkomt. ‘CloudPVR’ heet dat in vaktermen.

WEL ALTIJD INTERNET NODIG
De voordelen hiervan zijn onder meer dat u niet meer hoeft uit te rekenen of er voor de opname voldoende ruimte op de videoband aanwezig is. Ook bespaart dit stroom, omdat geen extra apparaat nodig is. Maar er zijn ook belangrijke nadelen. De opgenomen programma’s zijn slechts een bepaalde periode terug te kijken. Meestal verwijdert de provider het programma na een jaar. Een ander nadeel is dat altijd een internetverbinding nodig is om het op deze manier opgenomen programma terug te kijken.

NÓG EEN MOGELIJKHEID
Wie per se zelf de controle over opgenomen programma’s wil behouden, kan kiezen voor gebruik van een digitale televisiedecoder met interne harde schijf. Bij veel nieuwe platte televisies kan ook een externe harde schijf aangesloten worden. Zo’n harde schijf kun je vergelijken met de videoband die in de videorecorder wordt gestopt. Voordeel: een programma dat op deze manier wordt opgenomen, kunt u oneindig lang bewaren en terugkijken tot het moment dat uzelf besluit dat deze van de harde schijf gewist moet worden.

EERST EVEN BELLEN
Wel zit er een adder onder het gras. Om via zo’n digitale recorder programma’s op te nemen, is soms voor een aantal gecodeerde kanalen een zogeheten ‘smartcard’ nodig. Dus als u per se een digitale recorder wilt gebruiken, bel dan voor aanschaf even met uw provider of u voor uw favoriete kanalen zo’n smartcard nodig heeft. En realiseer u dan ook dat aan zo’n card maandelijkse kosten verbonden zijn.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren