Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Pensioenramp

Op de 50PlusBeurs werd ik door vele verontruste bezoekers aangeklampt; is het waar dat ons pensioen op de tocht komt te staan?

Als het aan de regeringspartijen – en vermoedelijk ook de PvdA en Groen Links – ligt wel, moest ik helaas beamen. We hebben nóg het beste pensioenstelsel ter wereld, maar dat moet zo nodig herzien worden. 1.800 miljard euro pensioenvermogen van bijna tien miljoen Nederlanders wordt omgezet naar een pensioenvermogen per individuele deelnemer. Een deel van wat er in kas zit wordt afgepakt en daarna wordt een veel lager startpensioen berekend. De hoogte van het maandelijkse pensioen wordt afhankelijk van de beurskoersen. Tijdens overleg in de Tweede Kamer kwam vorige week aan het licht dat de invoering van de nieuwe pensioenwet tot chaos zal leiden en onoverzienbare kosten. Een dag lang uitten kritische parlementariërs, onder wie Pieter Omtzigt, hun zorgen en twijfels en stelden tientallen vragen. Terwijl een commissie nog bezig is met allerlei berekeningen over de gevolgen, wordt dit nieuwe pensioenstelsel ons door de strot geduwd. Eind september vindt nog een plenair debat in de Tweede Kamer plaats en mocht de wet onverhoopt worden aangenomen, moet hij ter goedkeuring naar de Eerste Kamer. Daarin zetelt ‘pensioenpitbull’ oud-staatssecretaris Martin van Rooijen (50Plus) die al heeft voorspeld dat de nieuwe pensioenwet ‘een catastrofe’ wordt. Het zal toch niet zo zijn, dat de politiek de (toekomstig) gepensioneerden laat vallen als een baksteen?

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren