Online daten? Zo herkent u een oplichter
Oplichters zijn actief op datingsites en op sociale media. Ze beloven gouden bergen, maar zijn erop uit om uw spaargeld af te troggelen.
Het is de normaalste zaak van de wereld om op internet naar een nieuwe partner te zoeken. Maar het is verstandig om goed uit te kijken. Oplichters proberen u in te palmen en daarna uw geld af te troggelen. En natuurlijk denken we allemaal: dat overkomt mij niet. Totdat het u alsnog overkomt. Gemiddeld waren slachtoffers van datingfraude in 2021 ruim 30.000 euro per persoon kwijt.
Herken de oplichter
Wanneer moeten de alarmbellen afgaan? Hoe meer u herkent van de volgende kenmerken, hoe groter de kans dat u met een oplichter te maken heeft, aldus de Fraudehelpdesk.
- Uw datingpartner is een buitenlander/buitenlandse, vaak een Amerikaan of Engelsman maar ook andere nationaliteiten komen voor;
- Uw mannelijke datingpartner is vaak militair of een ondernemer die bijvoorbeeld in de olie-industrie zit;
- Uw datingpartner bevindt zich vanwege zijn functie veelal in Afrika, Turkije of het Midden-Oosten, hoewel Azië en de Golf van Mexico ook bekende voorbeelden zijn;
- Uw datingpartner gedraagt zich als de ridder op het witte paard of uw droomprinses;
- Uw datingpartner belooft naar u toe te komen maar stuit op problemen;
- Hij of zij kan door omstandigheden niet bij zijn of haar geld;
- Uw datingpartner moet in dat verre land eerst nog (financiële) problemen oplossen. Hij of zij komt bijvoorbeeld net voor zijn of haar vertrek naar Nederland in het ziekenhuis terecht en moet de rekening daarvan voldoen maar kan dat door omstandigheden niet;
- Uw datingpartner heeft (zicht op) een grote som geld, diamanten of goud maar heeft uw hulp nodig om dit vrij te spelen;
- Uw datingpartner vraagt of hij vanwege omstandigheden zijn waardevolle bezittingen naar u kan sturen. U moet dan wel een betaling doen voor de verzending of ontvangst.
Slachtofferhulp voegt daaraan toe:
- Een oplichter wil nooit live via Facetime of Skype communiceren, maar altijd via WhatsApp en e-mail;
- Een oplichter wil erg snel een relatie opbouwen;
- U ontvangt veel intieme berichten van uw date op verschillende tijdstippen;
- Het lijkt erop alsof u van precies dezelfde dingen houdt (hobby’s, muziek, enz);
- Een oplichter wil niet, dat u anderen over de relatie vertelt.
Wat moet u vooral NIET doen?
Natuurlijk moet u onbekommerd kunnen daten. Maar wees niet te naïef. Accepteer nooit blindelings een vriendschapsverzoek van een onbekende, bijvoorbeeld op Facebook. Datingfraudeurs zijn niet alleen op datingsites actief, maar speuren ook via sociale media naar mogelijke slachtoffers. Op sociale media kunnen oplichters precies zien hoe uw leven eruit ziet en daar handig gebruik van maken om u in te palmen. Maak nooit geld over naar iemand die u nog niet in levende lijve hebt ontmoet.
Wat moet u WEL doen?
Als u contact heeft met een leuke online date: praat daar met uw omgeving over. Mensen om u heen zullen sneller dan uzelf de alarmbellen horen rinkelen. Hoe vervelend u dat misschien ook vindt. Twijfelt u zelf ook? Bel dan met de Fraudehelpdesk. De medewerkers kunnen u helpen de situatie te beoordelen. Samen met u kunnen ze kijken welke stappen eventueel nodig zijn.
Als het toch fout ging?
Doe aangifte bij de politie en informeer de datingsite. Stop met het overmaken van geld. Blokkeer uw telefoonnummer en sociale media accounts. Slachtofferhulp Nederland heeft recent een online community in het leven geroepen waar slachtoffers hun ervaringen met elkaar kunnen delen. Heeft u geld betaald aan uw nieuwe liefde, die een oplichter was? Over het algemeen krijgen slachtoffers hun geld niet terug. Dat komt doordat de dader moeilijk te vinden is en waarschijnlijk in het buitenland zit.
Mijn kennis is in de ban van een (vermoedelijke) oplichter
Op de website van de Faudehelpdesk leest u hoe u een familielid of kennis kunt overtuigen als die de waarheid van zijn of haar geliefde niet onder ogen wil zien.
Geschreven door: Lenny Langerveld
Bron: PlusOnline
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren