Abonnementen service: 035 - 2019505

Koning voor het leven

Het is nog even wennen, koning Charles de Derde. Dat ‘derde’ zullen we snel laten vallen en hopelijk ‘Queen Consort’, oftewel koningin-gemalin, ook. Gewoon koning Charles en koningin Camilla.

Wie had gedacht dat ze überhaupt ooit naast Charles als koningin op de troon zou komen zitten? Dertig jaar geleden was ze de meest omstreden vrouw van het Verenigd Koninkrijk, die het huwelijk van prins Charles en prinses Diana stuk zou hebben gemaakt. Na de dood van Diana, die haar liefdesrivale de Rottweiler noemde, werd Camilla’s leven echt een hel. Van omstreden ging ze naar gehaat, terwijl prins Philip en prins Charles als mogelijke moordenaars van Diana werden gezien. De wereld was – heel even maar gelukkig – gek geworden. Het is voor koning Charles een zegen geweest dat zijn moeder zo lang geleefd heeft. Zo heeft hij na de dood van Diana de tijd gehad in therapie te gaan en daarna zijn leven en imago weer op te bouwen. En, niet onbelangrijk, op zijn strepen te staan bij zijn ouders om te mogen trouwen met wie hij wil. Het leven van een koning is al eenzaam, maar zonder partner lijkt het me onmogelijk. Charles en Camilla hebben zich gerevancheerd. De Britten zijn de prins meer gaan waarderen. Waar ze hem vroeger als een vreemdganger zagen die maar doorzeurde over de klimaatveranderingen, genetische manipulatie van ons voedsel, het behoud van het platteland en historische gebouwen, zien velen in 2022 wat hij dertig jaar geleden al verkondigde. En het beeld van de vreemdganger heeft plaatsgemaakt voor mededogen dat hij nog mocht trouwen met Camilla omdat ze niet van adel was, nogal uitgesproken en, het belangrijkste, geen maagd meer was. Hoewel er nog steeds mensen zijn die de nieuwe koningin haten, heeft Camilla haar plekje binnen de harten van de Britten en de koninklijke familie veroverd vanuit een positie waarin ze met tien-nul achter stond. Charles is 73 jaar en gaat – ik zou zelfs zeggen: moét – de Britse monarchie omvormen naar een moderner instituut naar Europees model. Dat zal een moeilijke taak worden. Echter, de nieuwe koning lijkt geaccepteerd te hebben dat hij weliswaar nooit het symbool zal worden dat zijn moeder was, maar dat hij misschien wel een grotere invloed op de toekomst van de monarchie zal hebben dan Elizabeth ooit had. De koning heeft me al wel verrast. Ik had verwacht dat hij zou breken met de traditie dat Britse koningen tot hun dood op de troon bleven. Maar in zijn eerste toespraak gaf hij al aan het koningschap als een taak voor het leven te beschouwen. Charles kan gerust net als zijn moeder 96 jaar worden. Waardoor William, de nieuwe Prins van Wales, ook pas op de troon kan komen op een leeftijd dat anderen aan hun pensioen gaan denken. Of dat goed is voor de toekomst zullen we zien. Althans, als wij zelf oud genoeg worden.

Agenda 2022 | Koninklijk huis
29 september
Koning Willem-Alexander opent het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren