Abonnementen service: 035 - 2019505

Heeft uw computer nog een dure virusscanner nodig?

Er zijn nog altijd computervirussen in de omloop. Daarom kiezen veel mensen voor een virusscanner. Dure betaalde versies van Norton en McAfee, maar ook gratis edities zoals AVG, Bitdefender en Avast. Maar is dat nog altijd nodig?

Virussen, malware en phishing: we schrijven er regelmatig over op PlusOnline. In veel gevallen kunt u zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat uw computer gehackt wordt, bijvoorbeeld met een virusscanner. Gratis versies doen niet direct onder voor betaalde versies als het gaat om bescherming. De uiteindelijke veiligheid ligt toch vooral in handen van de gebruiker zelf. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met verdachte e-mail openen.

Veel mensen nemen dus een virusscanner om de eigen computer te beschermen. Maar Windows bevat inmiddels zelf ook een ingebouwde antivirus: Windows Defender. Zijn die virusscanners van derde partijen nog wel nodig?

Betaald?
Virusscanners die u online of in de winkel koopt, bieden vaak extra functionaliteiten aan met veel dure woorden, zoals anti-rootkit (programma dat uw hele PC wil overnemen) anti-spyware (propt uw systeem vol met reclame) surfbeveiliging (scant terwijl u websites bezoekt) phishing-filter (tegen verdachte mail) een ingebouwde firewall (tegen directe aanvallen) en dat soort zaken.

Verder bieden betaalde scanners ook extra bescherming bij online bankieren en winkelen. Maar in de meeste gevallen zult u die niet nodig hebben: rootkits komt u vooral tegen op verdachte / illegale websites en niet op de eerste pagina van Google. En uzelf beschermen tegen phishing kunt u ook door zelf alert te blijven op valse e-mail.

Windows Defender gebruiken
Dit programma is zeker effectief bij het vinden en verwijderen van virus en malware. Maar er is geen bescherming tegen phishing. Om die reden is het toch beter om een antivirusprogramma van een derde partij te gebruiken: en voor een particulier / consument volstaat een gratis virusscanner. Alleen bedrijven met gevoelige informatie die gestolen kan worden, doen er goed aan een betaalde virusscanner te kopen. Macs en MacBooks worden minder gebruikt dan Windows PC’s, daardoor zijn ze minder vaak doelwit voor virussen en zijn ze doorgaans veilig om te gebruiken. Uiteraard kan het geen kwaad om toch een virusscanner te installeren.

Gebruik in verband met mogelijke conflicten altijd maar een antivirusprogramma tegelijk. Als u een andere virusscanner installeert, zal Windows Defender inactief worden. Maar meerdere scanners van derde partijen kunnen met elkaar in conflict raken.

Gratis antivirus
Klanten van Ziggo, KPN, XS4ALL en Freedom Internet kunnen op minstens één apparaat gratis gebruikmaken van de antivirussoftware F-Secure. Verder zijn er:

Voor antivirusbescherming bij de Mac kunt u onder andere terecht bij software van de volgende producenten:

Een andere gratis mogelijkheid is het scannen op malware op uw computer via internet. Deze online scanners worden aangeboden door bekende antivirussoftwarefabrikanten om op die manier reclame te maken voor hun software. Voorbeelden van online antivirusscanners zijn:

Tot slot: let wel op voor valse online antivirusscanners. Ga nooit in op aanbiedingen op websites waarbij zogenaamd virussen op uw computer gevonden zijn en u een gratis scan aangeboden wordt, meestal via een pop-up venster. Hierbij wordt vaak juist malware op uw computer geïnstalleerd!

Geschreven door: David de Wilde
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren